Een term die de laatste tijd helemaal hip and happening is in de online-wereld en daarbuiten: Body Positivity! Klinkt interessant, niet?

Hashtag

Wat een leuk hashtag: #bodypositivity! Dat dacht ik meteen toen ik het hier en daar zag opduiken. Uiteraard: tegenwoordig wordt het door iedereen die trendy wil zijn opgepikt in de social media en niet altijd om de juiste redenen. Maar gaan we ons daar mee bezig houden in dit blogje? Nope! Wij gaan voor positivity, toch? 😉

Grenzen

Ik denk dat de twee woorden en dan nog samen gecombineerd wel een extra gevoelig snaartje raken bij mensen met fysieke en /of psychische “beperkingen” of “aandoeningen”. Want dat lichaam van ons, dat is me nogal wat. Zeker als je botst op de grenzen ervan, kan je er niet omheen. Onmogelijk om dan te doen alsof je body er niet is: het dwingt je dan om te voelen dat het er weldegelijk heel erg is! Je zou voor minder een dubbel gevoel hebben bij je lichaam…

Tegenreaktie

Body Positivity is ontstaan als een tegenreactie op de overdaad aan überfitte te perfecte lijven op instagram en andere. Als je zelfs maar een heel klein tikje onzeker bent, loop je de kans om die beelden te gaan verwarren met de realiteit van elke dag. Voor je het weet, ga je ervan uit dat die fitgirls en -boys nooit eens een puist hebben, een opgezette buik of een bad hairday. Bij uitbreiding lijken die influencers ook nog het perfecte voedsel te eten en het perfecte huis, de mooiste reizen, de boeiendste job en relatie te hebben. En zo kan het gebeuren dat je succes gaat linken aan het perfecte lichaam. Dat uiteraard helemaal maakbaar is. Nooit zal het genoeg zijn, het kan immers altijd meer, beter, sneller, mooier,… Iedereen lijkt er hetzelfde te moeten uitzien vooraleer je mooi kan zijn.

Let op!

Dus… als je niet oppast voel je je mislukt… Tja, jij hebt niet dat ideale lichaam, dus dat zal je eigen schuld wel zijn. LIJKT het. Maar zeg nu zelf: als je kan kiezen uit twee selfies, dan zet je toch ook de meest flatterende online/op je paspoort/… Wat leert jou dat? 1. Ook jij mag er zijn. 2. Als jij die keuze maakt, waarom zouden die influencers dat dan niet doen? Voor hen is het hun job, hun eigenwaarde enz om al die likes uit te lokken… Als je één ding onthoudt van Body Positivity is het wel dit: iedereen is menselijk, lees imperfect en net daarom bijzonder. Zou het niet saai zijn, zo’n wereld vol zogenaamd perfecte lijven? (Trouwens: het is van alle tijden en culturen om te streven naar een ideaal lijf, alleen lijk je nu overspoeld te worden door online-perfectie…)

Voor mezelf

Wat is Body Positvity voor mij persoonlijk?

  • Het betekent je lichaam niet afwijzen. Hoe slungeling, vol, broos, geblokt, puistig of pijnlijk het ook is. Jepjep, ook voor mij op sommige dagen nog altijd een heuse uitdaging. Het is in de spiegel kijken en weten: jij en ik, wij zijn partners in crime, altijd. Een diep weten -al ben ik er in gedachten soms niet meteen lief voor- dat ik dat lichaam voor geen goud zou willen omruilen voor een ander. Waarom niet? Omdat ik dan niet meer ik zou zijn. Zo voelt dat voor mij.
  • Wil dat automatisch zeggen dat ik dan ook maar meteen ga stoppen met dromen, zoeken, hopen op weg naar een betere gezondheid en een fitter lijf? Neuheuj, zeer zeker niet. Voor mij houdt het net in dat ik blijf openstaan voor ideeën en wegen om mijn lichaam gezonder te maken. Maar dan wel in respect met de grenzen en unieke “imperfectie” ervan. Dus niet doorslaan als een echte fitgirl met 10000 volgers op weet ik al niet welke media, maar wel investeren in dat lichaam op een mentaal gezonde manier. Niet voor succes of om ergens bij te horen. Wél omdat ik het wil, helemaal voor mezelf en het leven waar ik van droom. Gaan voor meer gezondheid op een gezonde manier kortom. Als je nog kan volgen.
  • Niet streven naar een ANDER lichaam maar wel mijn huidige lichaam waarderen en omarmen zoals het is. Van daaruit het zo goed mogelijk ondersteunen. Het geven wat het nodig heeft en niet het “onhaalbare” opleggen aan mijn lijf. Denk aan Brené Brown. De kracht van kwetsbaarheid maakt onze lichamen net tot wat ze zijn. Ik wil het eren om alle sterke prestaties dat mijn lichaam stelde tijdens ettelijke hevige gezondheidsdips. Still standing strong, en dat na alles? Respect.
  • Omgekeerd betekent het duidelijk ook niet dat ik van plan ben Body Positivity uit te stralen door af te geven op andermans vormen. Ik voel me bv al eens geviseerd door het minder fijne skinny bashing. Ja soms zelfs van mensen met overgewicht die als geen ander weten dat zulke commentaren niet meteen bevorderlijk zijn voor de innerlijke mens. Daar neem ik bewust afstand van en laat persoonlijke aanvallen zo weinig mogelijk binnenkomen. Maar hej, ook ik ben maar een mens, dus jep, soms komt het weldegelijk binnen. Keihard. Dus zoals ik probeer niet te oordelen over een ander (want je weet nooit waar die persoon van komt/mee rondloopt) evengoed mijn lichaam niet te veroordelen! Jezelf beter voelen ten koste van anderen lost nooit veel op, toch?
  • Ook betekent het in de praktijk soms huilen om de stormen die dat lichaam te verwerken krijgt, een warm bad laten vollopen voor dat pijnlijk lijf of het simpelweg in gedachten wiegen als een babytje dat troost nodig heeft. Meer nog, net dàt houdt het voor mij zeker en vast in. Houden van mijn menselijke imperfecte lijf alsof het mijn babytje was. Meer nog: het is mijn babytje!

Kortom, boys and girls: CHILL! Relativeer de online-scene een beetje. Relativeer jezelf af en toe. Gebruik de blogs en vlogs als inspiratie, niet als dogma. Erken het feit dat je je af en toe schaamt om jezelf als reaktie op, maar weet dat dat maar een gedachte is, niet DE WAARHEID. Je bent NU al mooi en bijzonder. Niet LATER pas, als je aan een ellenlange checklist beantwoordt.