Ik las van de week op een pagina de vraag ‘wanneer kreeg je een compliment en waarvoor?‘. Leuke vraag vind ik, het laat je namelijk even terugdenken aan een fijn moment. Laten we eerlijk zijn, het is altijd leuk een compliment te krijgen, te horen dat je iets goed doet, dat je er leuk uit ziet. Het geeft je een goed gevoel en dat zouden we veel vaker moeten doen!

Klein

Vroeger kon ik niet goed overweg met complimenten. Ik maakte ze eigenlijk kleiner door het af te doen met bijvoorbeeld ‘leuke jurk!’ – ‘ja was in de aanbieding’. Ik had niet in de gaten dat je daarmee ook jezelf klein en onbelangrijk maakt. Niet dat ik nu zo belangrijk ben, kijk doe ik het weer…

Wijsheid komt met de jaren

Inmiddels ben ik ouder en wijzer. Zie ik het mooie in van het compliment, hetgeen wat erachter zit. Iemand neemt de moeite iets positiefs over je te zeggen. Een simpel ‘dank je wel’ is genoeg en neem het ter harte. Een gemeend compliment is mooi, is waardevol, maakt dat je je beter voelt, mooier, lekker in je vel.

Fotoshoot

Deze maand had ik een fotoshoot (bij Ruwmantisch). Hoe fijn is het als de fotografe zegt dat je er mooi uitziet (het maakt dat je dat laatste beetje uitstraling erbij krijgt, een bonus), dat je makkelijk te fotograferen bent (dat geeft je zelfvertrouwen). Het maakt dat je durft te stralen. Ook zelf had ik wat plaatjes geschoten (prachtige omgeving), met positieve reakties (zetten we eigenlijk niet daarom ook dingen online, voor het gevoel mee te tellen).

Onzeker

Van de week was ik de spotlight met mijn smartphone foto’s, ook dat geeft dat beetje extra zelfvertrouwen dat deze onzekere doos soms even nodig heeft. Ik lijk heel wat, maar diep van binnen blijf ik een onzeker mutsje dat af en toe best graag hoort dat ik het goed doe, dat ik ertoe doe.

Beloning

Een compliment kost niets, maar het geeft zoveel. Ik kwam van ver, maar geef nu zoveel meer. Het is datgeen dat niet materialistisch is, maar zo nodig voor het mens van binnen. Laten we er een gewoonte van maken minstens één keer per dag iemand een gemeend compliment te geven, het is namelijk ontzettend mooi om de lach te zien van die ander!

compliment