Het is weer zo ver! Juni is aangebroken en daarmee zijn wij weer in de maand belandt waarin officieel de zomer begint. Voor mij staat er in de zomer altijd maar één ding met hoofdletters in mijn agenda geschreven: VAKANTIE!

Vakantie, eigenlijk kan ik niet zonder. Ik kan het hele jaar naar de zomervakantie uitkijken, er over nadenken en bezig zijn met het samenstellen van een map met alle hoogtepunten in de omgeving van mijn vakantiebestemming. Ik ben geen zon-strand-zee liefhebber, nee, het allerliefste doe ik op vakantie zo veel mogelijk: van de bergen in trekken en mooie wandelingen maken tot de dierentuinen en musea checken. Ondanks dat ik ziek ben en een stoma heb, kan ik veel van die dingen gewoon doen. Nu weet ik dat voor het eerst op vakantie gaan met een stoma best spannend kan zijn – daarom heb ik wat aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Spullen, spullen en nog meer spullen!

Het allerbelangrijkste voor een vakantie met een stoma, zeker in het buitenland, is het meenemen van voldoende materiaal. Ik wil in ieder geval elke dag van alles twee kunnen gebruiken, mocht het nodig zijn. Dus twee stomazakken, twee beschermringen, twee plakranden, genoeg schoonmaakdoekjes, gaasjes en wegwerpzakken. In principe vervang ik mijn stomamateriaal eenmaal per 24 uur, maar in geval van lekkage moet ik het wel eens vaker vervangen. Als het erg warm is kan een stomaplak eerder loslaten, dus daar moet je op vakantie wel rekening mee houden. Omdat je met een stoma echt niet zonder materiaal kan, neem ik in ieder geval genoeg mee.

Bestel maar!

Extra spullen inslaan, dus! Een kwestie van gewoon even een flinke doos vol materiaal bestellen bij de leverancier? Zo makkelijk gaat dat helaas niet. Zorgverzekeringen doen soms moeilijk wanneer je meer materiaal bestelt dan je normaal gebruikt en willen je dan zelf de rekening laten betalen. Geef voor die ene keer (of paar keer, als je een bofkont bent) in het jaar dus aan de leverancier door dat het om een vakantie gaat en houd je aan normale hoeveelheden (maak de bestelling niet zo groot dat je tien zakken per dag kan gebruiken). Dan moet het geen probleem zijn om wat extra materiaal in huis te halen!

Medische verklaring

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Vergeet dan niet een medische verklaring mee te nemen. De stomaverpleegkundige kan zo’n verklaring afgeven. Met een medische verklaring mag je het stomamateriaal als handbagage meenemen. Je wil in het vliegtuig kunnen wisselen als het moet, maar je wil ook niet zonder materiaal komen te zitten als de koffer per ongeluk kwijt raakt. Het handigste is om het materiaal over de koffer en handbagage te verspreiden, mocht een van de twee de eindbestemming niet halen.

Een goed gevulde medicijnkast (of –tas)

Naast een goede voorraad van voorgeschreven medicatie (op tijd bestellen!), is het handig om op vakantie wat extra medicijnen mee te nemen. De meeste mensen kennen het wel: darmproblemen door ander eten en drinken op vakantie en door de veranderde omstandigheden. Ook met een stoma kan het voorkomen dat er extra veel of extra weinig geproduceerd wordt. Daarom is een voorraadje Imodium handig om op zak te hebben, maar nog belangrijker vind ik het om ORS mee te nemen. Met zakjes ORS ga je uitdroging tegen wanneer een stoma veel produceert en je op vakantie ook nog eens extra zweet. Ook voor mensen zonder stoma is het handig om ORS mee te nemen naar warme gebieden!

En dan… vooral stilzitten?

Misschien denk je dat het niet mogelijk is om met een stoma actief bezig te zijn. Gelukkig is het tegenovergestelde het geval! Natuurlijk speelt jouw algehele gezondheid een rol en daardoor kan ik zelf nog niet (intensief) sporten, maar met een stoma is meer mogelijk dan je in eerste instantie zou verwachten. Zwemmen, bijvoorbeeld. Geen probleem! Je kunt gewoon met een stomazakje het water in duiken. Als je het fijn vindt, kan je een kleiner zakje bestellen dat minder zichtbaar is onder zwemkleding. Je hebt geen speciale stomazakken nodig om mee te zwemmen. Het is wel verstandig het filter af te plakken, omdat dat niet meer werkt wanneer het nat is en het zakje dan gaat opbollen. Er bestaat speciale zwemkleding, maar je kan ook prima je eigen badpak, bikini of zwembroek aan. Laat je vooral niet tegenhouden om toch die duik in het verkoelende water te nemen.

Geniet!

Een laatste en de beste tip voor een eerste vakantie met stoma is toch echt wel: geniet er van! Je hebt waarschijnlijk een lange, zware periode achter de rug en de stoma maakt het onder andere mogelijk om weer op vakantie te gaan. Het vergt hier en daar een aanpassing, maar het gééft ook veel. Geniet dus van de zon, de buitenlucht, het water, de rust en de vrijheid. Geniet van wat allemaal kan in plaats van je druk te maken over wat nog moeilijk gaat. Vakantie is bedoeld om rust te vinden en die rust zit vooral in je hoofd. Kijk dus naar die zonsopkomst, voel de zandkorrels tussen je tenen, proef dat ijsje écht en… geniet!