Elke leeftijd heeft zijn charmes, het is een basis zin waar veel moeders hun verhaal mee beginnen.

De Babyleeftijd ( 0-2 )

Ze ruiken nog zo lekker, ze slapen nog veel, en dan het 1e lachje, 1e tandje, 1e stapje en 1e woordje.
Waar we het niet over hebben, behalve met onze beste vriendinnen die bij voorkeur ook kleine kinderen hebben, is de zoveelste slapeloze nacht, de spuitluiers, de zoveelste keer dat je jezelf hoort zeggen: “Nee Niet doen”. Want dat lopen is fijn, maar waarom is dat een combinatiepakket met overal aan zitten.

Maar iedere leeftijd heeft zijn charme.

De Peuterleeftijd ( 2-4 )

Tegen de buurvrouw: “Ja hij gaat al goed kletsen hoor”. Tegen de vriendin: Heel de dag, papa, opa, koek, nee ….. maar Mama ho maar. Slaapjes doen we niet meer aan dus dat uurtje rust om de chaos op te ruimen wat je heerlijke wondertje achterlaat is ook weg..

Maar iedere leeftijd heeft zijn charme.

Basisschool ( 4-12)

Dit is eigenlijk de periode vol afspraken en geregel. Mensen die zeggen dat je meer vrijheid krijgt als ze naar school gaan die hebben het over die paar uurtjes dat ze op school zijn, waarin de meeste van ons nog gewoon hun baan hebben, en huishouden en boodschappen, die mensen zijn de moeders op het schoolplein die toevallig net geen tijd hebben om ook een keer jouw kind mee te nemen om te spelen. Er zijn aantal een paar moeders die iedere middag altijd minimaal 1 kindje meer mee naar huis nemen dan alleen die van haarzelf.

De periode van wie speelt vandaag waar of wie speelt er bij ons en hoe laat moeten we ergens zijn…
De tijd van Zwemles, Hockey, voetbal en alle andere hobby’s en activiteiten vul zelf maar in waar je kind lid van is. En pas in groep 8 gaan ze het een beetje, ja een beetje zelf regelen.

Meest gestelde vraag in deze fase:
Mam , waar is mijn: – hockeystick-Bal-scheenbeschermer- favoriete broek- rechterschoen…. vul maar aan

En de nummer 2 vraag is:
Mam, kan je me brengen naar ……. je snapt hem wel.

Maar elke leeftijd heeft echt zijn charme.

Puber

En nu zitten wij hier thuis in de fase PUBER. Twee hebben we er maar ik focus me even op het Manpersoon. Er is hier een kamer in huis, en ik noem geen namen, waar in het weekend bij voorkeur 24-7 word gegamed of Youtube filmpjes waarin word gegamed ( wie dat heeft uitgevonden moeten ze opsluiten ) of de nieuwste Marvel serie in 2 dagen word uitgekeken op Netflix. En die manspersoon heeft last van puberhormonen, 13 jaar oude puberhormonen.

Ik kan je vertellen dat als wij op zondag een middagje zijn weggeweest en we komen dan terug en hij is alleen zijn kamer uit geweest om chips en drinken te pakken met alle ramen dicht dan ruikt het niet meer zo fris en fruitig. En dan zeg ik het heel lief… En als ik dan thuis kom en ik die DIE deur open… allemachtig dan word ik er gewoon niet lekker van.. en dan is het klaar. Dan stuur ik die manspersoon onder dwang naar de douche en gaan ramen en deuren open. Alarmfase 2 en Code geel.

Na het douchen wat ondanks die dwang dan toch heel lang duurt, want meneer heeft het gezellig, spotify aan muziekbox gekoppeld. Doet meneer een deo-tje op en een lekker luchtje op en zegt tegen mij met z’n liefste lach.. Nou zo erg was het toch niet ?!

En ondanks dat ik me zo kan ergeren aan het pubermens pakt hij me zo in en wind hij me om zijn vinger heen alsof het niets is.

Elke leeftijd heeft z’n charme,
en charme dat heeft hij.