Mediteren is voor geitenwollensokken types? Echt niet! De tijd dat meditatie werd gezien als iets zweverigs, is langzaam aan het veranderen. Steeds meer mensen ervaren de voordelen van meditatie, een moment van rust. In het bedrijfsleven wordt het al toegepast, meestal onder de naam mindfulness. Ook hoor je verhalen van scholen die de leerlingen elke dag even laten mediteren, daardoor is er minder agressie.

Wat is mindfulness?

Mindfulness werd een aantal jaar geleden bekend. Nu zijn er al honderden boeken over te vinden en worden er veel cursussen aangeboden.

Mindfulness kan omschreven worden als oplettendheid, opmerkzaamheid, bewustzijn, aandachtig zijn en directe waarneming. Bij mindfulness train je om op een milde en vriendelijke manier aandacht te geven aan datgene wat je ervaart van moment tot moment zonder oordeel. Het begrip mindfulness en het beoefenen hiervan bestaat al 2500 jaar en vindt zijn oorsprong in het leven en werk van Boeddha. In het westen is mindfulness bekend geworden door het werk van Jon Kabat-Zinn, die een eigentijdse en toegankelijke 8-weekse training heeft ontwikkeld. Mindfulness is een kwestie van veel oefenen.

Mijn eigen ervaringen met meditatie

 Zelf ben ik me een paar jaar geleden ook gaan verdiepen in mediteren en ‘leven in het nu’. Dit begon tijdens mijn therapie voor mijn chronische vermoeidheid. Het leren luisteren naar je lichaam is heel belangrijk. Om te leren contact te maken met mijn lichaam, leerde ik de bodyscan toe te passen. Elke dag moest ik een kwartiertje rustig gaan liggen en één voor één al mijn lichaamsdelen langslopen en ervaren wat ik daar voelde. Zo leerde ik mijn lichaam steeds beter kennen en ging ik me ook meer thuis voelen in mijn lichaam. Dit was al het effect van een paar minuten per dag aandacht geven aan mijzelf. Omdat ik al zoveel positieve gevolgen merkte, ben ik mij verder gaan verdiepen in mindfulness. Ik las er veel boeken over en paste meditatieoefeningen toe. Ook ben ik mindfulnessyoga gaan volgen. Het heeft me heel veel opgeleverd. Al snel merkte ik dat ik minder aan het piekeren was en meer kon genieten van alles wat ik meemaakte. Ik voelde me lichter en vrijer in mijn hoofd. Ik heb mijn perfectionisme kunnen loslaten en ben nu tevreden met wie ik ben en wat ik doe. Ik ben vriendelijker voor mezelf geworden en ben niet meer zo bezig met hoe ik overkom op anderen. Ik laat me niet meer meeslepen door gedachtes en gevoelens en kan daardoor beter omgaan met minder leuke situaties.

Mediteren als onderdeel van je dagelijkse leven

Wel is het iets wat je moet bijhouden. Wanneer ik een periode weinig heb gemediteerd (ik heb nog steeds niet de discipline om het dagelijks te doen) voel ik mij al gauw drukker in mijn hoofd en minder fijn in mijn vel. Ik merk dus echt wel wat het doet met mij. Daarom ga ik op dit moment weer de uitdaging aan om dagelijks te mediteren. Ik heb hiervoor een app op mijn telefoon waarop veel oefeningen te vinden zijn en die precies bijhoudt wanneer en hoelang ik mediteer. Ook geeft het mij een reminder, zodat ik geen excuus heb dat ik het vergeten ben.

Maak meditatie een vast onderdeel van je dagelijkse leven. Plan het net als je andere taken in je agenda. Je zult de positieve effecten al gauw merken. Het hoeft ook niet moeilijk te zijn. Elke dag 10 minuutjes is al prima! Zolang je maar even de tijd neemt om stil te staan en niet de hele dag door blijft racen.