Op dagen dat ik veel pijn heb, begin ik vaak al vroeg te fantaseren over het avondeten. Wil ik patat, pizza, heb ik trek in shoarma of toch liever een kapsalon? Oké, dit is misschien wat overdreven. Feit is dat ik als ik me rot voel veel meer trek heb in ‘slecht’ eten. Koken is dan wel het laatste waar ik aan denk. Gelukkig kookt mijn vriend op dat soort dagen en hoef ik mij tegenover Weight Watchers niet schuldig te voelen. Hoe eet je nou gezond als je deze luxe niet hebt? Ik vertel het je in deze blog.

Bakjes, bakjes en nog een bakjes

Heb je een grote vriezer? Mooi! Op momenten dat je je goed genoeg voelt om eens flink uit te pakken in de keuken, kun je twee porties of meerdere porties koken. Eén portie eet je op, de rest kun je invriezen. Als je dan een keer te moe bent om te koken, kun je een portie ontdooien en hoef je het alleen maar op te warmen. Zo kun je zonder al te veel moeite te doen, toch gewoon gezond eten. Tip: plak een sticker op het bakje met wat er in zit en wanneer je het hebt ingevroren. Soms is een bakje nogal moeilijk te identificeren, dus dat maakt het herkennen een stuk makkelijker.

Durf hulp te vragen

Lukt het koken echt niet? Durf dan om hulp te vragen. Misschien kan een van je vriendinnen wat extra’s koken of heb je een hele lieve buurman. In veel steden zijn ook initiatieven opgezet om mensen die het moeilijk hebben of niet zelf kunnen koken van een warme maaltijd te voorzien. Vaak is dit gratis of kost het je slechts een paar euro. Mijn vriend is mijn grote ‘hulp’, hij vindt het leuk om te koken en zorgt vaak dat hij voor meerdere dagen kookt.

Bestel je boodschappen

Het vervelende aan koken, is dat de producten ook nog in je keuken moeten belanden. Er zit dan niks anders op dan om jezelf naar de supermarkt slepen. Gelukkig is er ook nog een andere optie, namelijk het online bestellen van je boodschappen. Ze worden dan thuis afgeleverd en het bespaart je de trip naar de supermarkt. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hier nog nooit gebruik van heb gemaakt. Simpelweg omdat ik vanuit mijn slaapkamerraam de supermarkt kan zien en omdat mijn vriend vaak aanbiedt om de boodschappen te doen.

Eenpansgerecht

Helaas heb ik geen vaatwasser thuis en moet alles met de hand afgewassen worden. Op dagen dat mijn vriend werkt en ik mij niet zo goed voel, kan de afwas al snel oplopen tot een ontembare berg. Zeker als er ook nog gekookt moet worden. Eenpansgerechten kunnen dan uitkomst bieden. Het enige wat je nodig hebt is één pan, een bord of kommetje en bestek. Soms een oven voor bijvoorbeeld wraps. Makkelijk en het bespaart je ook nog eens een hoop afwas. Mijn favoriete eenpansgerechten zijn:

  • Wraps
  • Pasta
  • Stamppot
  • Chili
  • Soep
  • Omelet
  • Nasi

Keep it simple

Als ik een keer kook wil ik gelijk uitpakken. Nieuwe gerechten, bijgerechten en het liefst ook nog verschillende sausjes. Heel leuk, maar ik maak het mezelf wel moeilijk. Het duurt lang, kost veel energie en zorgt bij mij voor een hoop frustratie. Het wordt nooit zoals ik wil, wat ervoor zorgt dat ik na elke hap die mijn vriend neemt vraagt of het lekker is. Bespeur ik enige twijfel? Dan is het gerecht afgeschreven. Hou het daarom simpel. Heb je een goede dag? Kook dingen die je al kent. Zo hou je energie over voor leuke dingen. Heb je toch zin om flink uit te pakken? Zorg dan dat je tussendoor voldoende rust neemt.

Pinterest!!

Weet jij nooit wat je wil eten of neig je altijd weer naar de standaard gerechten? Dan kan Pinterest uitkomst bieden. Je kunt er de lekkerste gerechten vinden, van heel makkelijk tot chef kok waardig. Zo is er voor ieder wat wils. Zowel qua gerecht als qua ervaring.