Sinds ik voor mijzelf ben begonnen heb ik een enorme shift gemaakt in mijn persoonlijke ontwikkeling. Met meer vrije tijd in mijn leven komt ook meer tijd tot nadenken, schrijven en lezen. Mensen vragen wel eens: “Wat is het geheim van jouw positiviteit?” Na wat nagedacht te hebben kwam ik op vier tips. Tips om elke ochtend wakker te worden met een glimlach op je gezicht. Is dat niet iets wat we allemaal willen?

1. Weet wat je wil: Heb een visie voor jouw leven

Ik bedoel niet dat je moet dromen over hoe het zou zijn om te dansen op een roze wolk, ik heb het over: Wat is echt belangrijk voor jou? Weet je dat? Ben je je daar bewust van? Veel hoor ik mensen zeggen:

“Ik weet niet wat ik wil.”
“Ik weet niet wat ik moet doen in mijn leven.”
“Ik heb het gevoel dat ik vast zit.”
“Ik heb geen echte passie.”

Bij die laatste kijken mensen soms een beetje boos naar mij, omdat ze weten dat muziek maken mijn passie is, waar ik ook nog eens van leef. Dat geeft wel eens jaloerse blikken. Maar de waarheid is: Jij hebt ook een passie! Alleen heb je er waarschijnlijk zelf nooit zo over nagedacht.

In 1986 was er een vrouw die zonder pardon haar baan opzei omdat ze een baby kreeg en haar werkgever haar geen part-time baan aanbood. “Ha! Dat is geen passie, dat is gewoon zorgen voor je kind”, zal je wel zeggen, maar nee, dit is óók een passie. Deze vrouw wilde geen moment missen van die eerste tijd met haar kindje.

Tot op de dag van vandaag heeft ze geen spijt van die beslissing. Deze vrouw is mijn moeder.

Misschien labelt de maatschappij jouw passie niet als een “echte” passie, maar dat betekent niet dat het voor jou niet héél echt en belangrijk is!

2. Investeer in jouw visie

Nu je weet wat je wil is het belangrijk actie te ondernemen om het ook echt te krijgen! Met andere woorden: Investeer in jezelf, in jouw visie, in jouw dromen.

Als kind wordt alles wel voor ons bedacht. Zelf hoeven we niet na te denken over wanneer we scheikunde of Engels hebben. Of hoe belangrijk een examen is, dat wordt ons ook wel verteld. Of hoe lang een lesuur duurt en dat we op donderdag naar een pianoles van 45 minuten gaan. Maar als volwassen persoon kan het soms dom voelen om wéér in onszelf te investeren, terwijl het één van de dingen is die je het beste nooit kunt opgeven.

Ik zie veel mensen die slaapwandelend door het leven gaan. Ze hebben een bepaalde studie gedaan, krijgen een baan, een huis, een partner en een kat of hond. Later komen daar kinderen bij en alles blijft zo kabbelen. Dat is prima tot het moment dat er iets gebeurd wat niet helemaal fijn is. Iets wat ze eigenlijk niet willen weten of zien. Relatieproblemen, een kind met slechte cijfers, collega’s die te dominant en vervelend zijn, financiële dilemma’s waar ze liever niet met anderen over praten en ga zo maar door. Men hoopt alleen maar dat het wel weer wordt opgelost. Dat het wel weer weg gaat. Er zelf iets aan veranderen gebeurt maar weinig.

Maar waarom? Overal om ons heen zijn mogelijkheden en oplossingen. Overal kan je programma’s en mentors vinden die je kunnen helpen bepaalde doelen te bereiken. Er zijn zoveel mensen op de wereld. Er is heus wel iemand die jou kan helpen. Dus door in jezelf te investeren krijg je vertrouwen in de toekomst.

3. Werk eraan

Ja ja, niet voor niets gaat de zon op en we hebben geen goede fee die even langskomt met haar toverstaf. Wij moeten dagelijks aan onze dromen blijven werken. Het mooie van dit alles is: Helderheid is Kracht! Hoe helderder jij je dromen, je ideale leven voor je ziet, hoe meer kracht je hebt om de dingen te doen die nodig zijn om dit doel te bereiken. Daarom zijn stap 1en 2 heel erg belangrijk!

Maar wees gerust: dit ‘harde werken’ zal je veel makkelijker afgaan dan wanneer je jouw doelen niet zo duidelijk voor je hebt. Om je een voorbeeld te geven: Deze kerst zing ik een groots werk met ontzettend veel noten. Daar komt nog eens bij dat ik bepaalde delen heb vervangen met nog eens extra moeilijke noten en grote sprongen. Vind ik het leuk om nu dagelijks deze ‘oefeningen’ (want dat zijn het bijna) te doen? Nee niet echt, maar het doel is mij heel duidelijk, omdat ik weet, en heel helder in mijn hoofd heb, dat ik straks echt ga knallen! Dat maakt het harde werken nu een stuk lichter.

4. Weet wat jouw waarden zijn en waarom

Dit is één van mijn favorieten. Ik denk er dagelijks aan. Ik ben een gevoelig iemand en soms is het moeilijk voor mij om me in het harde artiestenvak op mijn plek te voelen. Maar in plaats van mee te gaan met de sfeer om me heen blijf ik trouw aan wat ik belangrijk vind.

Om je een voorbeeld te geven van de waarden die ik belangrijk vind:

Vriendelijkheid en Teamwork

Ik kies voor ‘geven’ over ‘ontvangen’ en ‘teamwork’ over ‘individuele competitie’. Als je meer geeft zal je uiteindelijk ook meer ontvangen. En als je werkt als een team zal jouw eigen individuele persoon sterker groeien.

Loyaliteit, Vertrouwen en Eerlijkheid

Oh, ik kan je wel zeggen dat ik mensen die dingen achter mijn rug om doen echt wel kan schieten. Of eigenlijk breekt het gewoon mijn hart en dan moet ik echt kracht vinden daar weer overheen te komen. Ik laat mijn loyaliteit zien aan diegenen die dat ook aan mij hebben laten zien. Zeker op momenten dat het moeilijk was.

Vergevingsgezindheid en Compassie

Nou deze twee zijn het moeilijkst. Compassie is niet zo’n probleem, maar vergevingsgezindheid is iets waar ik hard voor werk, omdat mijn trots en mijn grote gevoel voor rechtvaardigheid soms in de weg staan. Weten wat jouw eigen waarden zijn is belangrijk, omdat we zonder deze gewoon maar een beetje doelloos door het leven lopen. Als we ze niet blijven checken, verliezen we ze. En als we ze vergeten worden we slachtoffer van de omstandigheden. Dit kan leiden tot lange periodes van levensmoeheid en een tijd van hopeloosheid. En dat willen we toch zeker niet?

Dus dat waren ze! Vier tips om dagelijks wakker te worden met een glimlach!

Als je meer over mij wilt weten en je leest ook makkelijk in het Engels ga dan naar mijn blog op the-journey-is-yours.com en volg mijn pagina op Facebook voor dagelijks extra inspiratie!