Een van de meest gestelde vragen, lekker geslapen vannacht? Ken je dat gevoel. Je gaat op een normale tijd naar bed, je valt snel in slaap. Word misschien een keer wakker om te plassen, want je bent natuurlijk geen twintig meer. En dan ga je weer liggen en slaap je weer lekker verder. Zonder gekke dromen natuurlijk en dan word je door je wekker wakker gemaakt. En begin je uitgerust aan de dag. Topnacht!

Nou ik dus niet. Ik heb meer slapeloze of onrustige nachten dan ik op mijn handen kan tellen. Als eerste val ik al moeizaam in slaap, en als ik dan slaap beleef ik de gekste avonturen. Of ik word constant wakker omdat ik mijn wekker hoor die natuurlijk helemaal niet afgaat. Of ik droom dat ik van een berg afval en schrik daar wakker van. En als ik dan al in een diepe slaap val dan word ik echt wakker van mijn wekker om al vermoeid aan de dag te beginnen.

Weer niet geslapen vannacht

Ik heb al van alles geprobeerd. Mediteren, of zo’n bodyscan om tot rust te komen. Geen schermen meer een uur voordat ik ga slapen. Geen cola of andere zooi. Lezen voor het slapen gaan, of rustige muziek luisteren. Het grootste drama heb ik altijd met slaaptabletten. Want dan slaap ik ’s nachts nog niet maar heb ik de rest van de dag wel slaap en moet ik moeite doen om wakker te blijven en dat is natuurlijk ook niet echt handig.

Alle achtergrondgeluiden heb ik al geprobeerd van regen in het oerwoud, tot parende walvissen en natuurlijk de altijd favoriete oceaangeluiden. Maar tot frustratie van mijzelf en de persoon naast mij werkte dat ook niet. De persoon naast mij lag juist wakker van al die geluidjes. Ook niet de ideale manier om een rustige nacht te hebben.

Tips die je online kan vinden

Wat ga je dan doen? Googelen natuurlijk… tips om in slaap te komen. Ik zal jullie en lijstje met de meest genoemde tips geven:

  • Ontwikkel een routine, (vaste slaaptijden, dim de lichten)
  • Zorg voor een koele, schone, stille slaapkamer
  • Ontspan je lichaam ( dat is sowieso bij mij al een ding dus dat word dan steeds lastiger)
  • Ademshalingoefeningen ( Adem in en tel tot 4- houd je adem in tot 7- adem uit en tel tot 8)
  • Denk aan leuke dingen ( ik kan op een gegeven moment alleen nog maar aan het niet slapen denken)
  • Luister naar rustige muziek of natuurlijke geluiden
  • Tel terug (begin bijvoorbeeld bij 300 en trek er dan steeds 3 af)
  • Let op je eten en en drinken ( geen cafeïne, geen alcohol maar bijvoorbeeld kamillethee, warme melk)
  • Doe het licht uit ( ja duh!)
  • Ga iets anders doen ( lig je al langer dan 15 minuten wakker ga dan wat anders doen, ik heb al tientallen boeken ’s nachts op mijn e-reader gelezen zonder blauw licht)

Ondertussen heb ik dus alles al geprobeerd en zijn mijn nachten nog steeds ellendig. Een ding helpt wel en als ik al meerdere nachten niet heb geslapen en ik de volgende dag niet hoef te werken is dat mijn laatste redmiddel. Een jointje roken. De allerlichtste die ze verkopen en ik rook hem ook niet helemaal op. Dan slaap ik bijna de hele nacht door en voel ik me de dag erna een stuk beter. Een mens moet wat als er geen schapen meer over zijn om te tellen. Een nacht niet geslapen betekend ook een dag minder goed geleefd.

Bron: Jysk.nl