Vandaag ben ik jarig.. en als volgens mij een van de weinige in mijn omgeving vind ik dat leuk. Als een van de weinige vier ik dat dus ook, met taart en hapjes en een drankje. Steeds vaker hoor ik om me heen nee ik vier het niet meer al dat gedoe.

Waarom denken we steeds vaker alleen maar aan het gedoe? De laatste jaren hebben wij in onze omgeving gezien dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat je je volgende verjaardag nooit viert. Opa’s en oma’s, noodlottige ongevallen, depressies met een vreselijk einde, plotseling overlijden van een geliefde en het verliezen van je partner na een kort maar heftig ziekbed.

Opa’s en Oma’s verliezen is iets wat je vanaf een bepaalde leeftijd gaat gebeuren, wees dankbaar dat ze nog op je verjaardag kunnen komen, maar als je ziet dat je vriendin haar echtgenoot moet begraven dan gebeurt er iets. Zij zou dolgraag nog zijn verjaardag vieren of haar eigen samen met hem. Het klinkt allemaal zo cliché maar uiteindelijk is het wel de waarheid. Iedere dag is een feestje maar je moet zelf de slingers ophangen en doe dat dan ook op die speciale dag.

Ik hou dus enorm van slingers, ballonnen en cadeautjes. Ontbijt op bed, een taartje met een kaars, liefst niet zoveel als mijn leeftijd want dan heb ik geen adem meer over, maar het gaat om de gedachte die telt. Toen ik 16 was vond ik 30 zo ontzettend oud maar nu ik nog aan de goede kant van de veertig zit ben ik blij dat ik hem kan vieren. We zijn relatief gezond, fibromyalgie kan je 100 mee worden, kinderen worden groot en staan goed in het leven, ons gezin word groter met de komst van nieuwe liefdes bij onze kinderen. Ze zijn nog jong maar we verwelkomen ze in ons hart en ons huis.

Dus waarom zou je je verjaardag niet vieren? Maak het jezelf makkelijk.

Laat je boodschappen dit jaar eens bezorgen, bestel een kant en klaar taart zodat je niet uren hoef te bakken en hou de hapjes simpel, behalve als bakken een ontspanning is voor je leef je dan vooral uit in de keuken. Het maakt niet uit of je op tafel een bak met chips hebt staan of de aller hipste kaasplankjes met goyabessen. Geniet van jouw dag en geniet van de mensen die bij jou langs willen komen. Nodig oude en nieuwe vrienden uit en verbind het met elkaar. Huur klapstoeltjes zodat iedereen knus kan zitten en laat de verjaardagsstress los. Wees niet bang voor de troep en de drukte, jarig ben je gelukkig maar 1 keer per jaar en vier het.

Wees zelf het feestje, wees je eigen kers op de taart. Ik geniet van vandaag en als cadeautje aan mezelf doe ik morgen een dagje sauna. Want al vind ik jarig zijn heerlijk de dag erna ontspanning heb ik dan ook wel weer verdiend.

Manuela Peters
Moeder van 2 Pubers van 18 en 14, gastouder van een aantal heerlijke kinderen tussen de 0 en de 8. Boekenworm en gek van fröbelen met foto's. Al een aantal jaren aan het worstelen met de diagnose Fibromyalgie wat de laatste jaren steeds beter gaat. Een vol en druk leven dat met de dagelijkse Up's en downs voorbij stroomt.

Laat een reactie achter