Het is weer december, voor velen dé feestmaand van het jaar, maar voor chronisch zieken niet alleen dat…. Ook de maand waarin over je grenzen gaan een gewoonte is. Alle verplichtingen en keuzes maken de agenda één grote puzzel.

Zelf ben ik altijd al dol geweest op de maand december. Al vanaf 1 december staat onze kerstboom en is ons huis versiert met lampjes. Ik hou van de sfeer, de films, de cadeau’s en niet te vergeten: het eten. Maar sinds ik ziek ben is kerst wat minder onbezorgd dat het altijd was. Sinterklaas, kerstavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag, oud en nieuw… Alles moet op tijd gepland worden wil ik niet de hele maand januari in bed liggen met pijn. Maar dit in november al plannen is toch een hele opgave. 

Toch kunnen jij en je familie dit proces een stuk makkelijker maken met de volgende tips.

Tip 1: Plan verplichte rustmomenten

Elke dag waarop wat gepland staat zit vol met bezigheden en prikkels, vermoeiend genoeg dus. Plan daarom voor én na deze dag(en) verplichte rustmomenten in en licht je familie en vrienden hierover in. Op deze dagen moet je niets, en zijn Netflix en jij beste vrienden. 

Tip 2: Een buddy

Deze titel klinkt raar, maar zeker handig. Kies iemand uit die jou goed kent en aanwezig is op de feestdagen. Als je iemand bent zoals ik, dan stel je rustmomenten uit en ga je snel over je grenzen. Ik ben enorm eigenwijs hierin en blijf mijzelf vertellen dat ik écht niet even hoef te zitten of te liggen. Daarvoor is deze ‘buddy’. Hij of zij raadt je zo af en toe aan om even te zitten, dit is dan voor jou een goede herinnering dat je dit ook echt even moet doen. Laat diegene jou niet dwingen, en spreek duidelijke ‘regels’ af zodat het niet op je zenuwen gaat werken. 

Tip 3: Kerst in je pyjama

Al je leukste kerstoutfit klaar? Leg deze maar weer in de kast, want jij gaat in je pyjama of loungewear. Tegenwoordig bestaan er leuke glitter joggingbroeken en de meest chille shirtjes, waarin jij heerlijk kan bewegen en niet pijn krijgt door te strakke kleding. Zou toch zonde zijn als je net dat beetje extra pijn krijgt door kleding? Dus bij deze start ik de challenge: #KERST IN JE PYJAMA. Ik doe in ieder geval mee. 

Inspiratie nodig?

Ik ben zelf groot fan van ASOS, alle leuke en trendy merken vind je daar in één webshop. Budget groot of klein, je kan daar terecht. Let op: de maten vallen klein.

ASOS Loungewear | Monica & Noor | Zalando Loungewear | Wehkamp Loungewear | PrettyLittleThing