Op de eerste dag van de lagere school dacht ik dat ik bijzonder was. Ik kreeg een groene vulpen en de rest van de klas een rode. Trots als een pauw vertelde ik het tussen de middag aan mijn moeder die mij gelijk uit de droom hielp. “Meisje,” zei ze, “Je hebt gewoon twee linkerhanden”. Ik dacht nog dat ze doelde op de inktvlekken op mijn mouw waar ik ijverig mee door het inkt mee was gegaan tijdens de letters te leren schrijven.

Links is rechts, rechts is links

De hand waarmee je schrijft is rechts dus de andere hand is links. Een ezelsbruggetje van mijn juffrouw uit de eerste klas. Achteraf bleek ik linkshandig te zijn. Vraag aan mij nooit de weg want dan kun je wel eens heel ergens anders uitkomen aangezien dit bruggetje nog steeds ergens in mijn hoofd erg aanwezig is.

Linkshandigen zijn buitenbeentjes

Tot in de jaren ’80 vroeg je als linkspoot om problemen. Schrijven deed je immers met rechts, of je dat nu kon of niet. Dat werd er hard ingestampt in de scholen met de nodige liniaal corrigerende tikken. In Japan kon je als man zelfs van je vrouw scheiden als ze linkshandig was.

Moderne tijd

Tegenwoordig doet men niet moeilijk betreffende linkshandige. Er zijn scharen, speciale pennen en andere hulpmiddelen op de markt gebracht. Echter is het soms nog overleven in de wereld van rechtshandigen. Schrijf bijvoorbeeld maar eens een notitie in een ordner. Nieuwe gadgets, auto’s, sloten en vrijwel alle apparaten en sporten. Ze zijn allemaal ontworpen voor de 90% rechtshandigen.

Voordelen linkshandig

Toch hebben wij als linkshandigen ook onze voordelen. We zijn artistieker aangelegd, we zijn beter in associatief denken waardoor we veel ideeen hebben. Carrieres in de kunst, muziek en robottechnologie zitten vol met linkshandigen. In sport zijn wij goed, zoals in boksen en tennis. We zullen je misschien verslaan door het voordeel te hebben dat we een sterke linkerarm hebben.

Links als leider

In Amerika zijn 4 van de laatste 6 presidenten linkshandig! Het is dat ik de Nederlandse nationaliteit heb anders zou ik nog een poging wagen naar het leiderschap. De ideeën heb ik in ieder geval al!

Eigen feestdag

Gelukkig zijn linkshandige nu geaccepteerd in de maatschappij en we hebben zelfs al onze eigen feestdag; 13 augustus. Ergens had ik ooit gelezen dat linkshandige meer van wijn houden dus heb ik een toost gedaan op ons als Linkshandigen, op de creativiteit, de verlegenheid, de mooie ideeën en het leiderschap. Tijdens de toost waar ik mijn hand hief op alle linkerhanden zag ik aan de zijkant van mijn hand nog wat inkt zitten van wat notities heden middag. We zouden extra handzeep vergoed moeten krijgen vanuit onze zorgverzekeraar was het idee wat mij toen binnen schoot.