Verplicht gedoe en gezelligheid eigenlijk een rare gedachte.. Zou Maria ook ooit gedacht hebben aan het feit dat ze dus alle jaren na de geboorte van haar Eerstgeborene steeds weer op visite moest bij haar ouders en schoonouders om Kerst te vieren of vierde ze toen nog de verjaardag van het kindje zelf? Waar draait kerst nu eigenlijk om.. Nu zijn wij als gezin zelf Katholiek en proberen we de ware gedachte achter kerst er toch wel in te houden.

We gaan kerstavond naar de kerk, de rest van het jaar ook dus niet alleen met kerst, maar de dagen die daarop volgen zijn toch vaak gevuld met verplichte dingen en vooral veel eten. We proberen vaak een dag voor familie in te plannen en de tweede dag doen we dingen die we zelf leuk vinden. Zo zijn we naar de uitverkochte bioscoop geweest en hebben we in lange wachtrijen bij de Efteling en Disneyland staan wachten. En als je dan kletst met de mensen naast je merk je dat iedereen vaak uitwijkt naar attractieparken om het verplichte gedoe maar te ontwijken.

Want wat vooral belangrijk is bij die verplichte familiebijeenkomsten is dat je het vooral maar gezellig moet hebben, met je ouders , met je broer of schoonzus waar je eigenlijk niet zo heel veel mee hebt, je ziet ze alleen nog maar op verjaardagen en zoals nu met kerst.

Mijn ouders kiezen er dit jaar voor om lekker twee weken naar de zon te gaan, groot gelijk hebben ze, heerlijk genieten van een luxe hotel op een warm eiland, ik weet mindere manieren om de feestdagen door te brengen. Ik ben zelf erg anti die verplichte dingen en zeg dus al jaren tegen mijn kinderen dat ik dat later niet verwacht en nu is dat dus zover.. Mijn 17 jarige gaat met d’r vriend en zijn familie op vakantie .. met kerst.. naar Denemarken.

En toch voelt dat raar en weet je wat nou het raarste voelt, met wie ga ik All You Need Is Love kijken, want dat is dus mijn kersthoogtepunt, voor de nachtmis met mijn dochter op de bank janken bij al die gezinnen die weer worden herenigd met kerstmis. Draag ons maar weg, en die mannen die snappen het niet en dat zijn nu degene met wie ik kerstavond door moet brengen. Gelukkig is er WhatsApp en zit ze in een huis vol met ICT-ers dus er is er vast wel een die RTL4 kan verbinden met hun Deense televisie…