Als deze blog verschijnt hebben we al wat hete dagen achter de rug. We kampen nog altijd met enorme droogte zeggen de specialisten. Het grondwater staat veel te laag. De watervoorraden zijn erg beperkt. Dat lees ik overal, terwijl de week ervoor het donderde en bliksemde en het water met bakken uit de lucht kwam.

Grijs en regenachtig

Ik had een wandeling gemaakt en ben zeiknat thuisgekomen. Het grondwater steeg bij wijze van spreken tot in mijn onderbroek. Ik heb het gevoel dat het nu toch al maanden grijs en regenachtig was. Maar er is dus een flink tekort. Ik zie het ook aan de planten en struiken in mijn tuin. Er zijn er veel met bruine plekken en vorig jaar is al zoveel groen gestorven rondom mijn huis. Maar toch…

Opwarming van de aarde

Dat onze planeet serieus aan het opwarmen is blijven ze overal waarschuwen. Zowat alle wetenschappers, compleet beroemd Amerika, kortom bijna iedereen zegt het. En wie ben ik dan om hen niet te geloven? Overal worden veilingen gehouden waarbij de opbrengst richting de klimaatverandering gaat. Miljoenen, nee miljarden worden in dit probleem gestopt.

Welke opwarming?

Ondertussen vind ik, op deze afgelopen hete dagen na, het persoonlijk maar een fris voorjaar geweest. Zeer weinig opwarming. Afkoeling vind ik het. Niet dat de verwarming ervoor aangezet moest worden maar de airco was ook niet nodig. Ja, ik heb al veel warmere voorjaren gekend. Weinig last van de opwarming van de aarde afgelopen seizoen, denk ik dan.

Kortetermijndenken

Het is kortetermijndenken, ik besef dat wel. Alleen maar afgaan op je gevoel is natuurlijk dom. De waarheid is complexer en groter en daar mogen wij niet van wegkijken. Mij laat ik daar in tegen niet opjagen en verder geen uitspraken doen waar ik spijt van krijg. De discussie mag dan verhit zijn, ik hou het hoofd koel. Ik drink een droge witte wijn en proost op een warme zomer en op het leven. “Dat we nog lang mogen leven, wij, en deze prachtige en onvoorspelbare planeet waarop we mogen leven!”