Ik lig op mijn zij in bed als ik gekriebel voel over mijn rug. Het is midden in de nacht besef ik omdat ik in mijn rem-slaap ben gestoord. Ik concentreer mij. Door het luide gesnurk naast mij valt vriendlief al af als kriebelaar. Wederom voel ik weer gekriebel en met een ruk besef ik dat er werkelijk iets op mijn rug zit! Met een sprong sta ik naast het bed en met een snelle tik op de lichtschakelaar heb ik het groot licht aan. Ik zie nog net een spin verdwijnen achter mijn nachtkastje. Ik sta niet bekend als hysterisch, maar nu gil ik het uit. Ik ben namelijk panisch voor spinnen!

Niet snel bang

Niet voor heel veel bang, reageer ik desalniettemin panisch op spinnen. Zij zijn mijn ergste nachtmerrie. Met een spin in huis wil ik eigenlijk meteen verhuizen. Maar omdat dat niet gaat, althans niet deze nacht, en omdat ik me niet moet aanstellen en houd van mijn huis, spring ik terug in bed en lig verstijfd onder de dekens. Natuurlijk heb ik aan mijn angst gewerkt. Een cursus “Omgaan met spinnen”, maar nu ik weer een man in huis heb ben ik daar mee gestopt. Deze loopt dan manhaftig door alle kamers en pas als hij roept; “Alles veilig!” begeef ik mij weer schoorvoetend in de desbetreffende kamer. Ik ben dan ook vrijwel altijd verzekerd van een spin-vrije kamer maar nu komt de schrik harder aan. Het onverwachte bezoek in mijn bed…

De spin is banger voor jou dan jij voor hem

Ik probeer mezelf in redelijkheid toe te spreken: “Die spin is banger voor jou dan jij voor hem,” hou ik mezelf voor. “Een spin is bovendien totaal ongevaarlijk. Verstandig nadenken over je angst. Veel mensen knappen ervan op, maar ik niet. De lolligheid van mijn reeds wakker geworden vriend helpt ook niet echt. “Spinnen komen nooit alleen” zegt hij mompelend en ik roep dat hij op moet houden omdat ik buikpijn van angst ervan krijg. “Dan heb je er vast een opgegeten in je slaap” grapt hij terug.

Panisch roep ik nu dat hij nu echt op moet houden. Gelukkig is hij heldhaftig, nadat hij is uitgelachen, en zoekt ook tevergeefs naar de spin. Hij snapt de hint en begint volgens alle regels van de communicatie te zeggen dat hij het erg voor me vindt en belooft me vervolgens een oplossing. Hij gaat nu meteen, terwijl het nog midden in de nacht is, op zijn iPad opzoeken wat de spin het ergst vind. Hij is mijn rots, als het gaat om de spinnen.