Koningsdag, een dag waar men gaat koekhappen, een kleedje uit gaat rollen en de zolderspullen daarop verkoopt om vervolgens van de opbrengst te spenderen op de plaatselijke braderie of festivals die rondom het feest zijn georganiseerd. Maar met een ding beginnen de meeste mensen op onze Koningsdag, de televisie aan. En dan heerst de grote vraag; Wat draagt Maxima? Althans in mijn beleving vraagt het gros van de mensen zich dit af. Hoewel dit samenspel met mijn nichtje mij tot nieuwe inzichten leidde…

Haute Couture

Omstreeks een uur of 10 begint het dan te kriebelen. We hopen allemaal op mooi weer en natuurlijk voor onze koninklijke familie want geeft het ze maar een te doen om door alle straten te lopen, vaak hooggehakt en wel, beleefd iedereen te woord te staan, bloemen te ontvangen en de lokale bedachte spelen maar een mee te doen. Het is een schouwspel dat ik graag bekijk op televisie. Oranje tompouce erbij en genieten wat men aan Haute Couture draagt.

Maxima

Met mijn nichtje lig ik naar de intocht van de koninklijke familie te kijken. Vol verwachting met de grote vraag; Wat draagt Maxima? Het fuchsiaroze spat van het scherm evenals haar sprankelijke persoonlijkheid. Ik zucht en kijk naast mij mijn nichtje aan; “Wat is ze mooi he?”

Willem-Alexander

Mijn nichtje gaat eens rechtop zitten en kijkt mij aan met een verbaasd gezicht. “Ik vind de koning veel knapper”, antwoord zij mij met haar gezicht geschminkt in de kleuren van de Nederlandse vlag.  Nu is het mijn beurt om verbaasd te kijken… “Waarom?” vraag ik. “Nou, omdat Maxima vast naar de kapper is geweest en heel veel make-up wordt aangebracht dus ze wordt mooi gemaakt. Willem-Alexander heeft geen make-up en hij is ook lang en ik vind zijn stropdas heel mooi.” Verbouwereerd kijk ik terug naar de televisie en bedenk me, tja, wel een mooie stropdas.

Prinsesjes

“Denk je dat ik de koning nog eens ga ontmoeten?” vraagt mijn nichtje. Ik kijk haar aan en zegt; “Je lijkt wel wat op een van de prinsesjes, als er nu eentje ziek wordt op Koningsdag dan kun je denk wel invallen.” Met een blij en verrast gezicht kijkt mijn nichtje mij aan. “Echt?” Ik knik enthousiast met volle overtuiging. Dan wordt het stil…

Stand-in zijn op Koningsdag

Dan na de stilte die veroorzaakt werd door enig nadenken hoor ik naast mij “Tante Ankie, wil jij dan een mailtje sturen naar de koning om te vragen dat als er zieken zijn dat ik dan wel kan invallen?” Ik antwoord bevestigend dat ik dat gelijk ga doen. Vanachter mijn laptop die ik voor het toneelspel heb opengeklapt zeg ik, “Dan geef ik mezelf op voor Koningin Maxima.” Waarop mijn nichtje roept; “Jaaaaa, dat moet wel lukken want die heeft ook wel beetje dikke knieën!” Vanachter mijn laptop kijk ik even naar beneden naar mijn eigen knieën en snap Maxima’s keuze voor de wat langere rokken. Vandaag ga ik het koekhappen maar even overslaan…