Zomerkamp, yogakamp, meditatiekamp, burnout kamp? Na alle heisa bij het UWV voel ik de burnout het hardst in mijn hoofd bonken. Op internet zoek ik ‘burnout kamp’ op, maar vind alleen maar peperdure vakanties zoals yoga retreats en all-inclusive hotels met paardenstallen. Kan ik zelf niet iets makkelijkers verzinnen? After all, het hele idee is dat het zo simpel mogelijk is en ik mijn hoofd uit kan zetten.

Dan denk ik aan mijn goedkope studentenvakantie twee jaar geleden. In ruil voor het werken op een biologische boerderij, kreeg ik eten, onderdak en gezellige avondjes bij het kampvuur/zwemmen in de rivier. Het heet wwoofing. Wat ik toen niet had verwacht, was dat het simpele leven en de aandacht voor de planten een helend en meditatief effect op me hadden.

Ik pakte mijn rugtas met de ‘bare essentials’ en zette koers naar het zonnige Zuid-Spanje. Het ecologische landgoed had ik gevonden op de website workaway.com (ik ben groot fan van deze manier van reizen) en werd gemanaged door een Duits stel dat er vele plannen voor heeft.

Workaway

Het fenomeen Workaway betekent dat je anderen helpt, vaak voor een halve dag, 5 dagen per week, in ruil voor onderdak en eten. We doen dit om een budgetvakantie te houden aan het strand, een leuke stad, middenin de natuur, sociale contacten of om iets te leren.

In mijn geval had ik gekozen voor een eco-project, 5 minuten van het strand, 20 minuten vanaf de bergen. Ik had verwacht dat ik meteen aan het werk gezet zou worden, maar de andere vakantiegangers en ik werden volledig vrijgelaten om onze eigen ideeën uit te voeren. Dit was even wennen, maar eigenlijk heerlijk! Iedereen had zijn eigen ritme.

Een dag bestond uit ontbijt, de kippen eten geven, de hond uitlaten, de planten water geven, kippenhok schoonmaken en koken voor iedereen.

Alles eco

Het leven was simpel, omdat alles eco was; wassen met koffieprut, je insmeren met aloe vera uit de tuin, koud douchen onder de sterrenhemel. Elke dag je werkkleding aan en geen makeup. Ik vond het bevrijdend!

Geen regels maakt me altijd creatief, en ik heb dan ook een groot schilderij gemaakt, overal bordjes gemaakt om dingen uit te leggen -uiteraard met letterart, het kippenhok geschilderd, het logo in mozaïek op de grond gelegd, illistraties gemaakt voor een beursaanvraag, teksten vertaald en nog veel meer.

’s Middags gingen we dan de zee in, yoga doen op het dakterras, mediteren, internetten of kletsen. ’s Avonds met z’n achten eten en kletsen, meestal vegetarisch, gluten en lactosevrij en het liefst plasticvrij. We praatten veel over gezondheid, duurzaamheid en de maatschappij. ’s Avonds films, kampvuur of vroeg naar bed. Omdat iedereen zijn eigen ritme had, heb ik ook veel dutjes kunnen doen zonder schuldgevoel. Ik voelde me begrepen en met gelijkgestemden! Al met al ben ik er een maand gebleven. In de weekenden mochten we steden bezoeken maar ik gaf de voorkeur aan veel slapen en voor de plantjes zorgen. Er was zeker ook veel privacy want iedereen sliep in zijn eigen kamper, huisje of tentje. Ik denk er zeker aan om elk jaar even terug te komen!

Ik voel me veel rustiger, op m’n gemak, begrepen en uitgerust. Een ander effect is dat ik me ook minder druk maak over oppervlakkige dingen en zekerder voel want ik weet dat ik ook met heel weinig best gelukkig ben, en ook met weinig energie nuttig kan zijn.