Wat een jaar was dit. Zo zit je in de lente en zo vier je kerst. Allemachtig, dit is een jaar van records. Een jaar vol met mensen die opmerkingen maken als “in deze gekke tijden” en in deze “vreemde tijd”. Een jaar vol mensen die tegenover komen te staan in hun mening over het corona virus. En een jaar dat door alle beperkingen in een razend tempo voorbij is gegaan.

Volgens mij is er niemand geweest die dit had kunnen voorspellen. Al schijnt het zo te zijn dat Nostradamus er al iets over had gemeld. En over tien jaar weer een pandemie, dus wees gewaarschuwd. Maar verder waren er niet veel mensen die bij het klinken van de champagne in 2019 dachten misschien word dit jaar er een vol corona, lockdowns en overspannen IC’s in het ziekenhuis. Vandaag is er nog steeds lockdown. Mensen vieren oud en nieuw met hun eigen gezin of maximaal 2 gasten. Ook is er een vuurwerkverbod. Ik vrees met grote vrezen wat een ellende dat vannacht op gaat leveren voor de hulpdiensten. Want als er een ding is wat Nederlanders niet willen is dat hun word gezegd wat ze wel of niet mogen doen.

Op naar 2021

En hoe gaan we verder? Hoe gaan we 2021 in. Laten we het rustig doen, stapje voor stapje. Wat afgelopen jaar ons vooral heeft geleerd is dat we dankbaar moeten zijn voor wat we hebben. Voor onze geliefden om ons heen. Voor alles wat ons dierbaar is. Het heeft ons ook geleerd dat er een behoorlijke tweedeling is onder de bevolking. Dat mensen die je dacht te kennen ineens in het andere “kamp” staan dan jij. Het virus heeft gezorgd voor verschillende meningen en die zijn vaak zwart of wit. De discussie of het coronavirus überhaupt wel zo erg is als men zegt, en de daarop volgende discussies over mondkapjes, anderhalf meter en alle andere maatregelen. En als kers op de taart de vaccinbeslissing.

Want wat ga jij doen? Ik persoonlijk ben voor vaccineren. Ik hoop dat we daardoor weer met z’n allen ons normale leven op kunnen bouwen. Weer gaan en staan waar je wilt en zo veel mensen ontmoeten als je zelf wilt. Elkaar ontmoeten op feestjes en festivals, spontaan een dagje weg en eventueel weer lekker op reis. Maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn er genoeg die zeggen dat ze geen zooi in hun lijf willen hebben, en er is geen vertrouwen in de artsen die dit vaccin hebben ontwikkeld.

Een jaar met bijna niks en Corona

In wat voor situatie gaan we dus in het volgend jaar terechtkomen. Krijgen we een vaccinatieverklaring ? Zodat de mensen die dit wel doen meer mogen dan de ander? Ga je familie of vrienden weigeren op je verjaardag omdat ze niet gevaccineerd zijn ? Het is een lastig jaar om af te sluiten. Er is bij ons persoonlijk veel gebeurt, we hebben afscheid genomen van ons oude huis na negentien jaar. Maar hetgene wat overheerst als ik terugdenk aan afgelopen jaar is het coronavirus. Een jaar zonder, weet je nog op dat feest, en weet je nog dat concert. Maar een jaar vol zorgen en discussie. Een jaar vol handenwassen en hopen dat de mensen om je heen maar niet ziek zouden worden.

Laten we hopen op positiviteit, Laten we hopen dat Nostradamus gelijk krijgt. Dat het straks verdwijnt, misschien over 10 jaar weer terugkomt maar dan voorgoed verdwijnt. En laten we de jaren daaromheen vooral genieten van het hier en nu. Ga naar feestjes, geniet van de opkomende zon of de zon die zakt in de zee. En wees blij met wat je allemaal kan doen. Geniet van elkaar en wees een beetje lief.