Stilletjes het jaar afgesloten, geen wilde party met knallend vuurwerk tot diep in de nacht. Nee, nu misselijk van de oliebollen in plaats van de cocktails. Misschien heb je wel hoofdpijn van alle zorgen in plaats van de champagne. Het was een raar jaar en op deze nieuwjaarsdag is er ook weinig veranderd. Maar als je zelf de slingers niet ophangt kan je blijven hangen in de verzuring die er grotendeels heerst momenteel. Ik weiger er mij bij neer te leggen dus kom maar op met 2021, ik heb er zin in!

2021

En nu is het 2021. En we leven nog. De wereld is niet vergaan, de corona is nog niet weg maar we kijken vol goede moed naar de vaccins. Een vers nieuw jaar ligt voor ons, om op geheel eigen wijze in te vullen. Althans een beetje van onszelf en een beetje van de coronamaatregelen. En of ik het nu wil of niet, ik word altijd een beetje melancholisch van de maand januari. Het is alsof je je leven weer moet overzien en daaruit conclusies zou moeten trekken.

Nieuw jaar nieuwe start

Dit jaar ga ik eens buiten de lijntjes kleuren. Dit jaar ga ik voor kunst in plaats van de mooie perfecte kleurplaat. Ik ga proberen een aantal dingen eens anders te bekijken. Een ander sausje, een ander licht. Als je dat probeert, heb je inderdaad de kans dat het goed uitpakt en dat je geluk tot grotere hoogten stijgt. De Kans. Er is een reuzegrote kans dat alles als een kaartenhuis instort en dat je misschien niet zo overmoedig had moeten zijn. Dat je beter binnen de lijntjes had kunnen blijven kleuren en de schoonheid daarvan had kunnen herkennen. Ondanks het mislukkingsgevaar ga ik het gewoon proberen. Kansen pakken op mijn eigen gevoel. Dat laat me immers zelden in de steek.

Goede voornemens

Denk zelf eens aan kleine andere puntjes die van iets minder groot belang zijn, maar die wel aandacht verdienen in het nieuwe jaar. Even dat kunstwerk maken door buiten de lijntjes de kleuren. Trek wat vaker erop uit in de buitenlucht. Nieuwe recepten beginnen. Zodra het weer kan de theaterbranche opzoeken. Niet zo vaak op de smartphone kijken en vooral genieten van wat je wel hebt. Ik ga dit jaar mijn best ervoor doen. Mijn hart nog meer laten spreken op alle fronten. En nog veel meer, veel meer. Een Picasso of Monet zal het nooit worden maar toch op zijn minst wel een echte Ankie Stuijts.

Een fijn maar een vooral gezond 2021!