Lang chronisch ziek zijn heeft veel invloed op je brein. Tijdens mijn revalidatie merkte ik dat niet alleen mijn lichamelijke conditie moest verbeteren. Mijn concentratie was enorm verslechterd. Mijn brein en hersenen waren de afgelopen 3 jaar niet getraind en konden net als de rest van mijn lichaam wel een update gebruiken.

Hoeveel invloed chronische ziek zijn heeft op je gehele gestel en lichaam wist ik wel. Tijdens de revalidatie merkte ik dat mijn concentratie enorm slecht was.

In de afgelopen 3 jaar, als ik extreem veel pijn had op sommige dagen, kon ik weinig tot niks verdragen. Het volgen van een televisieprogramma’s lukte dan vaak niet eens.
De ondertiteling ging dan te snel zodat ik die niet kon lezen of volgen. Alleen de Nederlandse televisieprogramma’s keek ik dan soms wel. Als dat ook niet lukte was dan alleen zachtjes de radio aan het enige wat ik nog kon verdragen.

Ik hou ervan om series te volgen en televisieprogramma’s te kijken. Daarnaast dan internetten op mijn telefoon of iets anders tegelijk doen lukte niet. Dan kon ik niet het programma of de serie volgen en moest ik het of stopzetten of terugkijken. Toen merkte ik al dat mijn concentratie erg verslechterd was. Tijdens de revalidatie kwam tevens ook naar voren dat mijn hersenen weer getraind en uitgedaagd moesten worden. Hoe ga ik dit aanpakken, dacht ik.

Met de jaren worden je hersenen minder soepel. Door je hersenen te blijven trainen blijven ze soepel. Je moet daarbij wel rekening houden, dat als je alleen maar bijvoorbeeld keersommen oefent je niet meteen breuken ineens ook heel goed kan. Het is dus belangrijk om op verschillende manieren je brein te blijven trainen en uit te dagen.

Een aantal maanden geleden begon ik weer met autorijden. In het begin merkte ik dat mijn concentratie en overzicht houden op het verkeer enorm verslechterd was. Ik ben daarom ook bewust het autorijden rustig op gaan bouwen. Dat heb ik bewust heel langzaam gedaan, omdat je met zoveel dingen te maken hebt in het verkeer en er mensenlevens op het spel staan. Een onbekende route rijden bijvoorbeeld van 20 minuten, in een nieuwe auto, voelde voor mij alsof ik een marathon had gelopen. Na zo’n autoritje was ik erg moe en volledig uitgeblust.

Nu zijn wij in het begin van het najaar begonnen met puzzelen. Leuke puzzels van Jan van Haasteren. Puzzels waar 100.000 verschillende dingen te zien zijn. Puzzelen verscherpt je geest en verbetert je geheugen. Daarnaast ben ik ook woordzoekers gaan doen, memorie gaan spelen en heb ik een app gedownload voor Hersentraining op mijn telefoon en tablet. In de app Hersentraining worden vele verschillende spellen aangeboden, om je geheugen, je concentratie, je focus, je snelheid en je nauwkeurigheid te trainen. Ook meerdere dingen tegelijk doen zoals, tijdens het puzzelen ook televisie kijken of een lang telefoongesprek voeren. Op deze manier ging ik mijzelf weer uitdagen. Langzaam merkte ik verbetering.

Nu kan ik puzzelen, of een woordzoekers, of een hersentraining spelletje doen en tegelijk een televisieprogramma volgen en daarnaast ook nog een gesprek voeren. Ik kan weer multitasken en blijf mij hersenen vaak bewust trainen, maar soms doe ik ook lekker gewoon even helemaal niets.

Graag wil ik dit artikel nog met jullie delen: Puzzel leggen? ‘Begin niet met de randjes’ – http://nos.nl/l/2224135

Geef jij je hersenen wel eens een work out?