De plaatselijke voetbalvereniging, het buurthuis om de hoek, de kerk, de lokale omroep of de kinderboerderij. Ze kunnen niet zonder de hulp van vrijwilligers. Daarom is 7 december is uitgeroepen tot Nationale Vrijwilligersdag en zetten organisaties in heel Nederland deze harde werkers in het zonnetje.

Wie zijn deze vrijwilligers?

Iets minder dan de helft van de Nederlanders van 15 jaar en ouder deed vorig jaar vrijwilligerswerk. Gemiddeld staken zij 4 a 5 uur per week in hun vrijwilligerswerk. 43% is actief als vrijwilliger en dat geldt voor jong en oud. Wat ze doen is eigenlijk heel divers. Denk aan bestuursfuncties bij verenigingen, collecteren voor het goede doel, werken met ouderen, helpen op scholen of rondrijden in de dierenambulance. En dat doen ze allemaal belangeloos.

Moeilijk te vinden

Relatief veel mensen werken dus als vrijwilliger, maar een vaak gehoord geluid is dat ze moeilijk te vinden zijn. Maar het hoeft niet veel tijd te kosten! Sommigen doen dat elke dag opnieuw, anderen maken zich met momenten vrij. De één geeft veel tijd, de ander wat minder. Maar één ding hebben ze gemeen: die duizenden vrijwilligers zetten zich uit vrije wil in voor een goed doel, in hun buurt, bij acties en evenementen of in jouw organisatie.

Begin bij jezelf

Toch nieuwsgierig geworden? Je kunt bij jezelf te raden gaan wat jij nu goed kunt. Vrijwilligers zetten hun talenten in en doen dat meestal met veel plezier en voldoening. Zo help ik zelf bij de vereniging CCUVN, als beheerder van hun social media. Dat kan ik gewoon vanuit de bank en zo leer ik ook weer bij op dat vlak.

Dag van de vrijwilligers

Om al die mensen, die vaak achter de schermen hun steentje bijdragen, te bedanken is er Dé Week. Tijdens Dé Week van de Vrijwilliger laten we samen zien dat we die inzet niet vanzelfsprekend vinden