Misschien ben je zelf ziek, of heb jij een familielid die ziek is. Misschien is dit totaal iets nieuws voor je. Vandaag wil ik het met jou hebben over de eenzaamheid die niet alleen onder de ouderen een groot probleem is, maar ook bij alle chronisch zieken, van heel jong, tot oud.

Als je chronisch ziek bent breng je de meeste tijd eenzaam thuis door

De meeste chronisch zieken liggen vrijwel heel de dag op bed of op de bank. Er zijn ook chronisch zieken die nog kunnen werken, maar ook zij zullen veel meer moeten rusten dan gezonde mensen. Als ik kijk naar mijn eigen situatie kan ik op een goede dag 2, max 3 uur echt iets ondernemen. En op een slechte dag ben ik 4 uur bezig mezelf te motiveren om te gaan douchen. Dit houdt wel in dat als ik me buiten het huis verplaats, er iemand mij zal moeten brengen en halen. Ik was jaren geleden bezig met mijn rijbewijs en had hier al een groot bedrag geld in zitten, helaas werd ik ziek en moest ik stoppen. Ik gebruik nu zulke enorme doseringen medicijnen dat ik geen auto mag rijden.

Als ik buiten het huis ben is dit vooral om naar het ziekenhuis te gaan of om iets te doen met mijn zoontje. Ik zie mijn vriendinnen wel, maar helaas niet zo vaak als ik zou willen. En als ik ze wel zie komen zij meestal naar mij toe. Een enkele keer, wat vaak 1 of max 2 keer per jaar is, meestal in de zomer, ben ik eens in staat om met het openbaar vervoer naar het centrum te gaan in Zoetermeer, dit is 1 halte bij mij vandaan. Moet je nagaan, ik ben nauwelijks in staat om 1 halte met het openbaar vervoer te gaan…

Dagelijks leven

In het dagelijks leven, buiten de vakantie om, is iedereen natuurlijk gewoon aan het werk. Mijn man werkt fulltime en ons zoontje gaat 3 dagen naar de opvang, is 1 dag bij opa en oma en vaak 1 dag met oma bij mij. Dit zijn sowieso 4, als het niet goed gaat met me, 5 dagen alleen thuis waarvan ik meeste tijd doorbreng met series kijken of bezig te zijn voor Justliveblog.

Als ik 100% eerlijk ben voel ik mij regelmatig eenzaam

Ik ben niet iemand die zielig is, en al zeker niet zielig gevonden wil worden. Ik heb gelukkig lieve vrienden, vrienden die mijn ziektes geen probleem vinden en het begrijpen als ik de dag zelf moet afzeggen. Ik spreek mijn vriendinnen veel via whatsapp en we zien wat we doen op Instagram. Maar toch ben ik eenzaam in de zin van een echt gesprek met iemand voeren. Als je fulltime werkt heb je een groter sociaal netwerk, je bent continu onder de mensen omgeven. Ik lig soms weken of maanden in bed of op de bank, maar ook heb ik vaak een ziekenhuisbed in de woonkamer gehad. Op zulke momenten ben ik ook niet echt in staat om de hond uit te laten en dan zie je ook niet veel buren waar je even een kletspraatje mee maakt.

Hoe is dit voor jou? Ben jij veel eenzaam? En wat voor effect heeft dit op jou? Laat het mij vooral even weten in de reacties!