Pubers, kennen jullie die? Dat zijn van die menspersoontjes die in mijn geval 16 jaar geleden net uit mijn buik was, Mijn tweede kind mijn eerste kleine mannetje. Het mooiste, schattigste, liefste mannetje van de hele wereld. Zo klein, zo onschuldig. Iedereen die zei geniet er maar van voor je het weet zijn ze groot keek ik aan alsof ze van een andere planeet kwamen. Nu eten ze nog niet zo veel. Ondertussen heb ik twee keer met mijn ogen geknipperd en is hij richting de één meter negentig aan het gaan en neemt zijn vermogen tot eten met de dag toe.

Die pubers hebben thuis school door de coronamaatregelen. Vanaf twee juni gaan ze weer (gedeeltelijk) naar school maar op het moment van schrijven hangt het hier rond. Want dat is wat hij doet als de schoollessen voorbij zijn. Hij hangt rond. Op zijn bed, op de bank of aan de eettafel. Met een hoofdthema waar de hele dag op terug gekomen wordt. Wat is nou het belangrijkste thema in het hoofd van een mannetjespuber?

Thema van de puber: Eten

Huiswerk? Social media? Zijn kamer opruimen? Het klinkt allemaal prachtig maar nee, helaas, niet het goede antwoord. Het thema is eten. Is er wat te eten, wat gaan we eten, hoe laat is het eten en mag ik wat te eten halen. Zo is mijn voorraadkast en koelkast vol, zo is hij weer leeg. Ik moet zeggen dat er niet alleen junkfood in gaat, al is dat wel een groot deel van de voeding. Maar ook kwarkjes, fruit en de gewone maaltijd gaat er goed in. Hij heeft één ding wel echt van mij. Chocolade voedsel.

Dit mag in alle vormen en maten, van vloeibaar in chocolademelk, chocolademousse, een lekkere Tony reep of een pot Ben & Jerry Brownie Fudge ijs. Alles is welkom. Chocolade is automatisch verbonden met hem en als ik wat te pakken krijg met mij. Wat we de afgelopen maanden bespaard hebben met terrasjes en uit eten gaan is er via de voorraadkast weer uitgaan.

Positiviteit

Maar naast dat hij de kasten plundert is het ook wel gezellig om hem thuis te hebben. Hij hangt dan wel rond maar vind het ook erg leuk om samen met mij en de opvangkindjes een rondje te fietsen. Bouwt mooie legotorens met de peuters en als ik hem vraag om iets te doen is dat gelukkig negen van de tien keer geen probleem. Gaat af en toe een rondje fietsen met zijn opa en heeft achterstanden in huiswerk weggewerkt. Want dat overgaan naar havo4 dat is wel een spannend dingetje.

Want zoals aan iedere tunnel is er ook hier een lichtje in de duisternis. De overgangsnormen zijn aangepast aan de coronatijd. Alle vakken die je niet in je pakket heb volgend jaar tellen gewoon niet mee. Hij hing nog net geen slingers op maar een feestje was het wel. Dus nu nog maar een paar dingen wegwerken en dan ziet het er goed uit, Meneer heeft er vertrouwen in dat dat hem gaat lukken. Met een beetje hulp van zijn grote zus die hem altijd goed kan helpen met leren. Want er komt nog een toetsweek aan maar we hebben vertrouwen. En dan nu maar hopen dat aan het eind van havo4 we met iets minder gedoe overgaan naar havo5.