De tijd dat je voor een top telefoon een hoop geld moet betalen is gelukkig voorbij. Camera’s worden beter, specificaties innovatiever en de prijs steeds lager. Dat komt goed uit, want ik mag bijna een nieuwe telefoon uitkiezen. Waar ik vroeger (toen mijn ouders mijn abonnement nog betaalde) vooral naar het merk keek, vind ik nu de prijs-kwaliteitsverhouding een stuk belangrijker. Ben jij benieuwd wat ik bij een nieuwe telefoon belangrijk vind en welke telefoons bij mijn top drie horen? Lees dan snel verder.

Nieuwe telefoon: wat vind ik belangrijk?

De tijd dat je alleen maar met een telefoon kon bellen is al lang verleden tijd. Inmiddels heb je met een telefoon een computer en professionele camera in één. En dat is voor mij als fotografie- en computer gekkie natuurlijk een groot pluspunt. Met de camera komen we dan ook gelijk bij het punt wat ik het allerbelangrijkst vind aan een telefoon. De beste camera van een fotografe is namelijk de camera die ze bij zich heeft. Daarnaast vind ik ook het geheugen van de telefoon erg belangrijk. Op mijn huidige telefoon kan ik helaas niet heel veel kwijt, waardoor ik constant foto’s en apps van mijn telefoon moet gooien. Erg vervelend! Zeker omdat ik bijna alle foto’s die ik maak eerst op mijn telefoon bewerk.

Vroeger vond ik de prijs van mijn telefoon niet erg belangrijk. Ik vond het belangrijker dat hij er mooi uitzag, ik meeging met de mode en ik er eindeloos op kon pingen en whatsappen. Nu ik op papier volwassen ben zijn mijn vaste lasten ook zonder dure telefoon al hoog genoeg. De kosten van mijn abonnement wil ik dan ook het liefst zo laag mogelijk houden. Om te voorkomen dat ik vast zit aan een oud model waar ik niet zo veel mee kan, ben ik naar andere merken gaan kijken. Goodbye iPhone and Samsung. Hello Oppo, OnePlus and Huawei.

OPPO

Voor ik aan mijn zoektocht naar een nieuwe telefoon begon, had ik nog nooit van het merk OPPO gehoord. Dit Chinese merk betrad in 2018 de Nederlandse markt en lanceerde begin 2020 twee nieuwe telefoons; de OPPO Find X2 NEO en OPPO Find X2 Lite. Deze telefoons schijnen er om bekend te staan dat ze uitgerust zijn met hele goede camera’s, dus je zal wel begrijpen dat mijn interesse is gewekt!

Naast dat ik graag foto’s van streetart en steden maak, kan ik een goede selfie op zijn tijd ook wel waarderen. Met een selfie weet ik precies mijn goede kant te vinden en kan ik 40 foto’s maken om er vervolgens maar 1 goed te keuren. De Oppo Find X2 Neo is met recht een selfie-telefoon te noemen. Zo zit er aan de voorkant van de telefoon een selfiecamera van 32-megapixel. Ik vraag me af of ik met zo’n scherpe camera nog steeds tevreden ben over mijn selfies. Op de achterkant van de telefoon vind je 4 camera’s van 48, 13, 8 en 2 MP.

Ook het streamen van video’s (of het bekijken van je gemaakte foto’s) kan goed op deze pas gelanceerde telefoons. Beide telefoons hebben een AMOLED scherm met Full HD resolutie (2400 x 1800). Ik had gedacht dat een telefoon met deze specificaties best duur zou zijn. Gelukkig viel dit best wel mee! De OPPO Find X2 NEO is bij met Tele 2 met Unlimited data, bel/ SMS en een loopduur van 24 maanden €50 per maand. Zelf gebruik ik nooit meer dan 15GB, dus ben ik voor €45 klaar. De telefoons zijn nog niet erg oud, dus de kans is groot dat de telefoons binnenkort nog wat goedkoper zijn.

Huawei telefoon

Toen ik mijn vorige telefoon uitzocht had ik snel een goedkope telefoon nodig. Mijn oude telefoon begon flink af te takelen en de Huawei P20 Lite leek een leuke, goedkope telefoon. Ik ben er nog steeds erg blij mee, maar ik merk wel dat de telefoon niet precies doet wat ik wil. Het geheugen is klein en ik vind de camera niet super. Misschien ben ik op dat punt ook wel erg verwend, maar dit is wel iets waar ik waarde aan hecht. Gelukkig heeft Huawei nog veel meer én veel betere telefoons in het assortiment. De net wat duurdere telefoons van Huawei zijn uitgerust met een Leica camera. Een merk wat garant staat voor kwaliteit en superieure prestaties. Even voor de beeldvorming. Als ik een Leica- camera (zonder telefoon) zou willen kopen, moet ik daar een paar jaar voor sparen. Dan is het natuurlijk onwijs tof om zo’n camera in je telefoon te hebben. Ik weet nog niet zeker of ik hierna weer een Huawei wil, maar de camera begint me wel steeds meer te overtuigen.

OnePlus

Een poos geleden zag ik op het Instagram-account van een vriend van mij een super toffe lensbal foto. Ik gleed gelijk zijn DM in om te vragen welke camera en lens hij hiervoor gebruikt had. In mijn enthousiasme was ik mijn spaargeld al bij elkaar aan het schrapen en had ik alle mogelijke opties al op de site van mijn werk bekeken. Toen hij zei dat de foto met een telefoon gemaakt was, was ik dan ook erg verrast. Sinds dat moment staat de OnePlus heel hoog op mijn verlanglijstje.

De OnePlus is zeker niet goedkoop, maar door de specificaties zeker het overwegen waard. De OnePlus 8 Pro heeft drie camera’s, waarvan de beste camera 48 megapixel heeft. Een stuk meer dan mijn spiegelreflexcamera! Ook voor Netflix heb je je tv bijna niet meer nodig. De telefoon heeft een QHD + scherm van 6,78 inch. Ik heb de OnePlus 8 Pro helaas nog niet in het echt gezien (hij komt pas half juni uit), maar de foto’s en video’s van het toestel zien er al veelbelovend uit. Momenteel twijfel ik nog heel erg tussen de OnePlus 8 en de Oppo. De OnePlus 8 Pro heeft mijn voorkeur, maar omdat hij nog erg nieuw is komt het maandbedrag bij Tele2 (als ik geen concessies doe) op €58,- uit. Normaal zou ik hier geen moment over twijfelen, maar nu met mijn eerste huisje op komst denk ik er toch nog even over na!

Wat voor smartphone heb jij?