Het woord ‘mindset’ horen we overal voorbijkomen. Je kunt er tientallen boeken over lezen of anders kun je je geld wel kwijt bij een succesvolle mindsetcoach. Hoe populair het woord soms ook klinkt, het veranderen van mijn mindset heeft ontzettend veel voor mij gedaan!

Hoe praat jij tegen jezelf?

Je gedachtes, overtuigingen en de manier waarop je tegen jezelf praat hebben invloed op hoe je je voelt.

Zeg voor jezelf de volgende woorden eens op: ‘kracht’ en ‘sloom.’ Voel je wat ze doen met jouw energie? Voel jij je ook werkelijk krachtiger wanneer je het woord ‘kracht’ uitspreekt? En zakt je energie bij het woord ‘sloom?’

Hoe praat jij tegen jezelf? Wat zeg je als je een fout hebt gemaakt? “Dat kan gebeuren, volgende keer beter!” Of: “Wat ben je toch stom, je kunt ook niks.”

Hoe vaak gebruiken we niet de tweede manier! Tot nog niet zolang geleden praatte ik ook vooral negatief tegen mijzelf. Ik vond mezelf niet goed genoeg, moest het altijd beter doen en vergeleek mijzelf met anderen die het in mijn ogen altijd beter deden. Dit kwam mijn zelfvertrouwen niet ten goede en door al die negativiteit was mijn energieniveau ook verre van geweldig.

Door welke bril kijk jij?

We hebben altijd de keuze hoe we naar een situatie kijken. Door een positieve bril of door een negatieve bril. Onze hersenen zijn van nature gewend om zich te richten op negatieve dingen, omdat dat vroeger betekende dat er gevaar dreigde en je overleving in gevaar kwam. We hoeven nu niet meer onze omgeving af te speuren naar een tijger, maar we onze hersenen functioneren nog wel op dezelfde manier. Daarom zien we negatieve dingen veel eerder. Het kost meer moeite om ons te richten op positieve dingen. De hersenen kiezen altijd de makkelijkste weg. Wanneer je wil aanleren om positiever te denken, vraagt dit dagelijks bewuste oefening en herhaling, zodat nieuwe banen in de hersenen worden aangelegd en het zo steeds meer automatisme wordt om naar de positieve dingen te kijken.

Daarom werkt het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek ook zo goed.

Beperkende overtuigingen

Beperkende en negatieve overtuigingen kunnen ons onbewust klein houden. Veel van deze overtuigingen hebben we meegekregen toen we nog kind waren. Ze dienen ons nu niet meer, maar vaak zijn we ons niet bewust dat we nog naar deze overtuigingen handelen.

Voorbeelden van deze overtuigingen zijn: “Laat ik me maar stilhouden, ik zeg toch de verkeerde dingen.” “Ik ben het niet waard om veel liefde te ontvangen.” “Ik ben niet goed genoeg.” “Ik ben altijd al moe geweest, dat zal ik altijd wel blijven.”

Herken jij dit soort overtuigingen bij jezelf? Schrijf ze op en bekijk ze daarna kritisch. Is de overtuiging realistisch? Dient deze je nu nog? Hoe zou je deze kunnen veranderen? Draai bovenstaande maar eens om: “Ik ben het waard om veel liefde te ontvangen.” “Ik ben goed genoeg.” “Ik ben altijd moe geweest, maar dat wil niet zeggen dat ik dat altijd zal blijven.”

Zie je wat dit doet met je mindset? Je gaat je richten op de mogelijkheden in plaats van in moeilijkheden en de slachtofferrol te blijven hangen. Je overtuigingen worden je gedrag, en je gedrag wordt je werkelijkheid.

Wat herken jij van de bovenstaande informatie? Waar zou jouw mindset nog wel wat sterker mogen worden?