Nu we alweer in februari zijn, verdwenen je goede voornemens misschien al wat naar de achtergrond.  En dat is niet per se verkeerd: tijd voor de nuance.  Even leek het twee januari alsof iedereen in een kramp geschoten was om meteen alle kilo’s en verwaarloosde goede voornemens een halt toe te roepen… En wel nu of liefst gisteren! Stress, stress, stress!

Challenges

Wat goed, dat je zorgzaam met je lichaam en geest wil omgaan.  Dat kunnen we alleen maar toejuichen, toch?  Maar de januaritrend met challenges en hashtags en meer van dat, leek me bij velen door te slaan.  Het leek erop dat je niet mag genieten terwijl je op weg bent naar je doel.  Je hebt dat toch gedaan tijdens de decembermaand en nu verdienen we daar straf voor.  Dat is natuurlijk overdreven gesteld, maar snap je de sfeer?  Het lijkt erop dat mensen, net als met voeding, ook hier soms door het bos de bomen niet meer zien en in verwarring voor extremen kiezen.  Kun je het hen kwalijk nemen met de overload aan informatie?

Geen quitter

Mensen met een chronische ziekte zijn kanjers in zorgen voor lichaam en geest.  Misschien kunnen zij een beetje de weg wijzen?  Zij weten als geen ander dat een lichaam veel aankan, soms veel moet verduren en enorm afziet.  Geloof me, dat gebeurt vaak.  Veel te vaak is dat op die momenten erg pittig. En toch… Ze zien hoe het lichaam daar telkens weer zijn/haar schouders onder zet. Hoe het blijft gaan voor beterschap.  Wat een veerkracht, wat een lef.  RESPECT!  Het is duidelijk geen quitter.

Goddelijk lijf

Net als je andere mensen waardeert, verdient ook je lichaam zeker en vast jouw respect.  Voor mezelf kan ik het volgende zeggen: Ik ben oprecht dankbaar voor wat het allemaal voor me doet, ondanks alles.  Dat is een regelrecht wonder, want eerlijk, het lijfje is niet één maar ontelbare keren diep moeten gaan.  Zeer diep.  Het is mijn Heldin, niet meer en niet minder!

Kortom: Ik heb een Goddelijk Lijf.  En nu komt het: jij hebt er ook één!  Neem dat  van mij aan.  Het maakt dat we allerlei dingen kunnen beleven, ja zelfs pijn en verdriet.  Het laat ons voelen dat we leven, no matter what.   Het geeft ons mogelijkheden om ons creatief uit te drukken met kledij en /of tattoo’s, piercings en laat ons communiceren met anderen…

Dus ja, het is echt super dat je niet opgeeft en je mee laat motiveren door een challenge of een hippe hashtag.  Fantastisch dat je er telkens weer voor wil gaan.

Waarom

Maar mag ik je het volgende voorstellen?  Vooraleer je er volop invliegt om je goede voornemen uit te voeren,  maak het telkens eerst even stil in jezelf.  Heel stil.  Neem je tijd. Ga er even lekker voor zitten.
Stel jezelf de vraag WAAROM je dit wil doen.  Is het omdat ik goed in de markt wil liggen, omdat ik niet hou van mijn lijf?   Of … is omdat ik er zuinig op wil zijn en er goed voor wil zorgen?  Wees lief voor je lichaam, het is het ook voor jou.  Daag het uit om te groeien, supporter, maar luister ook als het rust nodig heeft.  Meet je niet aan anderen.  Jouw Goddelijk Lijf is uniek, heeft unieke dingen nodig om goed te functioneren.  Voor de één is dat de marathon van Brussel meelopen, voor de ander een blokje rond wandelen.

Mindset

Kortom: Ook je mindset mag meedoen aan de challenge!  Laat ons dit jaar dus wat meliger zijn naar onszelf toe: nee aan de harde spartaanse peptalk, ja aan de uitdagende motiverende woorden!  In respect voor jouw gestel en jouw grenzen.  Wat trouwens niet wil zeggen dat er niet gezweet mag worden… 😉

Huphup voor onszelf!