Op 15 februari zijn mijn vriend en ik drie jaar samen. Voor ons allebei een mooie mijlpaal, maar ook een afsluiting van een hele moeilijke periode. Een periode vol geldproblemen, verdriet, heftige beslissingen, stress en onzekerheid. Maar ook een periode waarin het ons duidelijk is geworden dat echte liefde alles overwint. Juist tijdens dit soort periodes is tijd voor jezelf, maar ook voor elkaar enorm belangrijk. Daarom in deze blog leuke (budget) date tips en ons geheim voor een sterke relatie.

Date tips: Netflix marathons, wandelen en koken

Mijn vriend en ik zijn vroeg in onze relatie samen gaan wonen. Al ons geld ging op een grote (lees: kleine) hoop en daar werden de rekeningen van betaald. Helaas hadden we aan het eind van ons geld vaak nog een hoop rekeningen over. Geld voor een leuke date, restaurant bezoek of avondje bios was er dus al helemaal niet. Gelukkig zijn er genoeg opties om het ook zonder geld enorm leuk te hebben met elkaar. Onderstaand een aantal van onze date tips.

Netflixen/ series kijken
Netflix is het antwoord op regenachtige avonden en vrije weekenden. Lekker onder een dekentje tegen elkaar aan kruipen en een leuke serie of film kijken. Geslaagd avondje gegarandeerd! Onze favorieten zijn: Naruto (staat niet op Netflix), Heroes en The 4400.

Spelletjes
Vroeger heb ik nooit echt van gamen of spelletjes gehouden. Inmiddels vind ik het ontzettend leuk om samen met mijn vriend te gamen of zeeslag en yahtzee te spelen. Nu moet ik alleen nog leren om tegen mijn verlies te kunnen!

Wandelen
Helaas lukt het mij door mijn chronische ziektes niet om lange afstanden te lopen. Gelukkig hebben wij daar nu een mooie balans in gevonden. We pakken de tram naar het Vondelpark, lopen daar een klein rondje en ploffen daarna neer op een van de vele bankjes dat het park rijk is. Vaak nemen we dan iets lekkers mee en kunnen we onszelf (mits de zon blijft schijnen) uren vermaken. Genieten van het weer, de natuur en van elkaar. Een win- win situatie!

Koken
Liefde gaat door de maag! Ik vind het leuk om iets lekkers te koken en maak het huis dan gezellig met kaarsjes of een indoor picknick. Gelukkig ben ik ook gezegend met een man die ontzettend goed kan koken, dus is het ook helemaal niet nodig om uit eten te gaan. Geen vijf sterren restaurant die aan zijn maaltijden kan tippen!

Het geheim van een sterke relatie

Binnen elke relatie zullen er moeilijke tijden voorkomen. Soms verspreid over 30 jaar, soms allemaal tegelijk. Helaas horen wij bij de laatste categorie. Er zijn periodes geweest in onze relatie dat ik mij echt afvroeg waar wij het allemaal aan te danken hadden. We verloren allebei onze baan (gelukkig niet tegelijkertijd), mijn schoonmoeder is na een heftig ziektebed overleden en elke keer dat de deurbel ging waren we (oké, vooral ik) bang dat er een deurwaarder voor de deur stond. Tel daar stress en heftige pijnaanvallen van mijn kant bij op en je hebt een flinke lijst met punten waar een relatie op kan stranden.

Het feit dat wij nog steeds bij elkaar zijn, laat gelukkig zien dat wij niet bij die categorie horen. Ik durf zelfs te zeggen dat wij er samen veel sterker uit zijn gekomen. Zowel als stel en als individu. Hoe wij dat voor elkaar hebben gekregen? Dat lees je onderstaand!

1. Evalueren

Ik heb door mijn vriend geleerd hoe belangrijk het is om je relatie te evalueren. Eens in de zoveel tijd hebben we het over onze relatie en kaarten we alles aan waar we mee zitten. Vooral aan het begin vond ik dit ontzettend moeilijk en zag ik het vooral als kritiek. Inmiddels weet ik dat dit een van de sleutels van een sterke relatie is. We hebben mede hierdoor nog nooit echte ruzie gehad. En dat is voor twee vuurtekens (ram en boogschutter) behoorlijk knap!

2. Loslaten

Ik heb altijd veel moeite gehad met loslaten. In moeilijke periodes blijft stress zich dan ook ophopen en ga ik er lichamelijk gezien enorm op achteruit. Niet leuk voor mijn vriend, en al helemaal niet voor mezelf. Vooral tijdens het betalen van rekeningen waren we allebei niet te genieten. Heel de maand hard gewerkt en niet eens geld om iets leuks te doen. We hebben met elkaar afgesproken dat we hier maximaal een halfuur van mogen balen, en het dan afgelopen moet zijn. Gelukkig verdienen we nu allebei genoeg geld om aan het eind van de rekeningen nog geld over te hebben.

3. Aanvaard tekortkomingen (of dingen die je gewoon niet zo leuk vind)

Het is enorm belangrijk om de tekortkomingen van je partner te accepteren. Nobody’s perfect! Ook jij niet, dus dat hoef je ook niet van je partner te verwachten. Mijn vriend accepteert mijn beperkingen en mijn gestress, ik op mijn beurt accepteer het dat hij een flinke gebruiksaanwijzing heeft. Verwachten dat je partner zich voor jou gaat veranderen, heeft uiteindelijk alleen maar een negatief effect op je relatie. In mijn geval zou mijn relatie waarschijnlijk allang uit zijn en daarbij vind ik ‘zijn tekortkomingen’ stiekem ook het leukst aan hem.

4. Ga elkaar niet als vanzelfsprekend zien

Wij geloven er allebei in dat alles eindig is. Niet alleen het leven, maar ook relaties. Dat we nu ontzettend goed bij elkaar passen, hoeft niet te betekenen dat dat over 60 jaar nog zo is. Iedereen groeit op zijn eigen tempo, en soms is het tempo van de ander wat sneller dan je eigen tempo. Omdat we er natuurlijk wel naar streven om samen heeeeel oud te worden, blijven we ons best doen voor elkaar. Dit kan variëren van een leuke verrassing plannen, leuk aankleden, tot het spontaan koken van het lievelingsgerecht van de ander en alles er tussen in. Tot op heden zorgt dit ervoor dat we allebei nog smoorverliefd zijn op elkaar.

In de vorige alinea schreef ik dat alles eindig is, zo ook onze financiële shit (excuse my language)! Mijn vriend heeft nu een goede baan als persoonlijk begeleider in een GGZ- instelling en ook ik heb op werkgebied voor mezelf gekozen. De opdrachten blijven binnen stromen en ik moet nu zelfs opdrachten weigeren omdat ik ook wat tijd voor mijn vriend over wil houden, haha. Gelukkig houdt dit ook in dat we wat meer leuke dingen kunnen doen. Daarom gaan we op Valentijnsdag naar Spa Zuiver om daar Valentijnsdag en ons 3-jarig jubileum te vieren met een ontspannen dag en een overnachting. Ik heb er nu al zin in!

Wat zijn jouw date- en relatie tips?