Enige tijd geleden schreef Eline al een blog over Body Positivity. Dit na aanleiding van al die perfecte foto’s die je tegenwoordig op social media voorbij ziet komen. Ik wil hierop verdergaan want er is nog iets wat mij erg opvalt. Het lijkt wel alsof alles leuk moet zijn in het leven. Bekijk maar eens een aantal Instagram feeds en je ziet alleen maar lachende mensen, avondjes uit, vakanties en de hiep hoi ik mag weer aan het werk posts. Nauwelijks zie je foto’s over baaldagen.

Instagram als visitekaartje

Als ik mijn eigen Instagram feed bekijk dan doe ik hier net zo hard aan mee. Nu is je feed natuurijk ook het eerste wat volgers of potentiële klanten zien, een soort etalage, dus dan wil je dat er ook perfect uit hebben zien. Wel deel ik de laatste tijd via mijn stories ook de momenten dat het niet lekker gaat, als ik weer eens brak in bed lig na een kleine inspanning de dag ervoor.

Ik vond het eerst eng om dit soort dingen te delen. Bang dat anderen mij zouden zien als een zeurpiet. ‘Heb je haar weer met haar vermoeidheid.’ Maar nu doet me dit niet meer zoveel. Het leven, vooral als je chronisch ziek bent, is vaak geen rozengeur en maneschijn. Dat mogen anderen best weten!

Confronterend

Er zijn wel steeds meer mensen die net zo denken als ik. Bijvoorbeeld Amber van @TheSocialGoodGirl. Zij maakt zich hard om Instagram ‘echt’ te maken. Velen worden hierdoor geïnspireerd om hetzelfde te doen. Al die overenthousiaste posts kunnen mij soms irriteren. Vooral op de dagen dat ik me slecht voel. Het is niet eens zo dat ik bang ben om dingen te missen (FOMO: Fear Of Missing Out). Het is dan vooral erg confronterend en maakt mij weer bewust van wat ik niet kan.

Wat mij helpt is om af en toe de bezem door mijn Instagram te halen. De accounts die ik volg, maar waar ik weinig verbinding mee voel, die ontvolg ik. Dat geeft rust op mijn tijdlijn en in mijn hoofd! Instagram moet niet mijn leven gaan bepalen dus ik zorg dat het leuk blijft om het te gebruiken. En, de makkelijkste oplossing: ‘Wegleggen die telefoon!’ 🙂

Let’s share the real life!

Nu wil ik niet dat jullie lieve lezers, je aangesproken voelen! Het is niet persoonlijk bedoeld. Maar ik denk dat veel van jullie dit gevoel ook weleens hebben (gehad)? Laten we in ieder geval met zijn allen Instagram ‘echt’ houden en zowel de ‘ups’ als de ‘downs’ delen. That’s the real life.

#echtinsta