Mijn trouwe viervoeter heeft het zwaar. Voor mijn hond is een wandeling met dit warme weer is ook geen pretje. Zijn zwarte bontjas kan niet uit en hij loopt meer achter mij te sjokken wat compleet anders is als normaal. Meestal denken de mensen op straat waar gaat die hond met die vrouw naar toe?

Warm weer en zweten

Zelf hebben we het met dit weer al zwaar, een schaduwplekje opzoeken, koud drankje erbij en de voetjes in een koud badje of de airco op stand “vrieskist”. Met het benauwde weer zweten ons wat af, liters vocht worden er afgevoerd. Ik kijk vanuit mijn beschutte plekje naar mijn hijgende hond en heb medelijden. Hij kan niet zweten, hooguit verliest hij wat via zijn poten. En die pootjes moeten we nu juist in de gaten houden en behouden met dit weer.

Aangezien ik al tientallen jaren werkzaam ben in de wegenbouw verdiep ik mij in de asfalt om ons heen en wilde zeker deze tip jullie niet onthouden!

Tip van een “wegenbouwster”

Pas op de komende dagen als je je hond uit gaat laten…

Wij mensen dragen schoenen en hebben vaak dus niet in de gaten hoe warm het asfalt is als het zonnetje lekker schijnt. Denk maar eens aan: Je bent op het strand, je ligt lekker op je handdoek en je wilt het water in. Al huppelend maar rare sprongetjes ren je over het hete zand om bij het water te komen. Dat zand was heter dan je dacht he? Bij hoge temperaturen wordt het asfalt al snel te heet voor hondenpootjes. Zelf merken we daar niet veel van, omdat we schoenen dragen. Daardoor bestaat het gevaar dat onze honden hun pootjes verbranden. Gelukkig bestaat er een simpel testje om na te gaan of de ondergrond te heet is voor jouw hond. Leg de rug van je hand op het asfalt. Als je het nog geen vijf seconden kan uithouden, dan is het te warm voor jouw hond.

Heet asfalt

Er is een formule om te bereken hoe warm het asfalt ongeveer is. Dit gaat dan om asfalt waar de zon op schijnt zonder een hoop wind:

  • Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C
  • Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C
  • Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C

Gekscherend roep ik beroepsmatig altijd: “Ga voor asfalt” maar deze komende dagen bij de wandelingen van mijn hond krijgt het gras de voorkeur!