Liefde is… elkaar accepteren, zoals hij of zij is met alle goede en minder goede dingen. Tenminste dat hoorde ik altijd, maar me er echt iets bij voorstellen is me heel lang onbekend gebleven. Het grootste deel van mijn twintiger jaren ben ik single geweest. Dit was een hele bewuste keuze en ik was er zelfs over uit dat ik mijn leven best zo zou kunnen doorbrengen.

Ironisch genoeg ontmoette ik Kelly kort erna. Na de tweede date wist ik al zeker dat ik terug zou moeten komen op mijn gemaakte keuze. Gelukkig was dit wederzijds en begon het “proces” van elkaar leren kennen met andere woorden compleet verliefd zijn en constant op een roze wolk rondvliegen. Ik ben wel eerder verliefd geweest, maar dit was duidelijk anders dan de vorige keren. Van de kleine dingen zoals iets denken en dat zij het een paar tellen later zegt, tot de grotere dingen zoals veel raakvlakken hebben en een onbeschrijfelijke aantrekkingskracht voelen. De vlinders in mijn buik, liefdesliedjes luisteren en de dagen aftellen tot de volgende date zijn dingen die volgens mij horen voor te komen in het begin. Dat gevoel neemt in elke relatie na een tijdje af en dan gaat ook de roze bril af. Hoewel ze me al behoorlijk snel had verteld over haar verleden en de onverklaarbare pijnen drongen de consequenties nog niet echt door bij mij. Empathie tonen is één ding, maar je echt inleven in een bepaalde lichamelijke
conditie is (bijna) onmogelijk.

Pas tijdens het samenwonen werd het me langzaam steeds iets duidelijker hoe ernstig het kon zijn. Ik begon ook steeds beter te beseffen dat dit bepaalde offers met zich mee bracht. Het huishouden en boodschappen doen zijn enkele dingen die ik vaak voor mijn rekening neem. Hoewel ik mezelf of mijn planning moet opofferen heb ik geen enkele seconde getwijfeld of ze het waard was. Ze is het meer dan waard en juist haar zwakte heeft me laten inzien hoe sterk mijn vrouw is. Daarnaast heb ik
door haar een nieuwe zorgzaamheid in mezelf ontdekt.

Wat ik uiteindelijk hiervan heb geleerd is dat liefde komt wanneer het komt en het veel mooier en perfecter is dan ik ooit had verwacht.