Mijn buurman loopt direct op mij af als ik mijn auto thuis op de oprit heb geparkeerd. Een goedendag kan er niet vanaf, zijn vraag is te dringend merk ik. “Wie was er gisteren bij jou? Er stond een peperdure vreemde auto de gehele avond op de oprit bij je.” Enigzinds verbouwereerd door zijn vraag weet ik niet snel genoeg te antwoorden. Ik dacht dat ik nieuwsgierig was maar deze man overtreft alles.

Nieuwsgierig

Zijn we allemaal niet nieuwsgierig? We smullen vaak van de tabloids als er wat aan de hand is in Showbizzland. Pak de vermeende relatie nu maar van Hazes met zijn prille verliefdheid op Bridget Maasland. Je kon social media of de televisie niet aanzetten of men had het erover. We willen onze nieuwsgierigheid daarin voeden en vaak het fijne ervan weten.

Nieuwsgierigheid of benieuwd zijn?

Stel je maar eens voor dat je ergens binnenkomt en er staat een grote doos met glimmend cadeaupapier erom heen en een feestelijke strik erop. De doos heeft een deksel die je makkelijk zou oplichten om er onder te gluren. Wat doe je? Je gaat kijken. Gewoon omdat het kan. Ik had het vroeger al met de kerstcadeautjes. Voorzichtig pulken aan de plakband om maar een glimp op te vangen van het cadeautje. Voorzichtig voelen en als ik dan toch al de grens was overgegaan maakte ik het open om vervolgens, nadat mijn nieuwsgierigheid was bedwongen, het weer opnieuw in te pakken. Is het nieuwsgierigheid? Ik noem het in gezelschap vaak “benieuwd zijn naar”…net of dat minder erg klinkt.

Onstilbare drang

Nieuwsgierigheid, ik stel het in mijn geval gelijk aan honger of dorst. De onstilbare drang om nieuwe kennis en ervaringen op te doen. Sommige blijven hun hele leven eten en drinken en vergeten hun nieuwsgierigheid, hun leergierigheid te voeden en dan ga je stilstaan…Dat veroorzaak je zelf! Daarom omring ik mijzelf graag met mensen die mij voeden, prikkelen en uitdagen want inkakken komt niet in mijn woordenboek voor! Laat men dan je een “Nieuwsgierig aagje” noemen maar je kunt het ook zien als leergierig blijven. Mijn buurman heb ik ondertussen het antwoord gegeven dat Andre Hazes bij mij op de koffie was maar of hij het wel stil wilt houden. Kijken hoelang dat duurt 😉