De Dol Dwaze dagen .Ze komen er weer aan hebben jullie het al gehoord. Vandaag begint het weer. Wat zal je je misschien afvragen? En dan bedoel ik niet de superkorting dagen bij de Bijenkorf van vroeger maar de feestdagen. De “leukste” maand of anderhalve maand van het jaar. Die zelfs als je gezond bent al pittig zijn om te doen.

Het begint deze week al als je kleine kindjes hebt. Nog maar net bijgekomen van het omschakelen naar wintertijd is vanaf vandaag Dieuwertje Blok weer op televisie met het Sinterklaasjournaal. Ik ben fan dat is het niet maar ben ook blij dat mijn kinderen niet meer 3 en 6 zijn. Slapeloze nachten, want wat nou als het niet meer goed komt en Hij verdwaalt.

De intocht

Het is nu half november mensen. Dus we moeten nog even. En dan zaterdag is de grote intocht. Veel ouders staan ergens in Nederland aan de kade. 9 van de 10 keer is het koud, of is er wind of regen wij hebben wel eens sneeuw gehad. Al vermoeiend als je gezond bent laat staan chronisch ziek. Opa en Oma meenemen is een goede tip, mits die relatie een beetje te doen is.

Tip van een fibrodoos: koop ze om met warme chocolade en kijk de nationale intocht. Bij ons op het dorp is een theatervoorstelling op de dag van de intocht, Lekker warm in een zaal met stoelen

En dan duurt het dus nog drie weken tot 5 December. Drie weken met zenuwachtige kindjes. Wat doen we ze soms toch aan. Ik snap soms best dat ouders ze het “grote geheim” vertellen als het qua zenuwen niet te doen is. Wij hebben hier vaak over getwijfeld bij onze jongste. Die werd er zo onrustig van. Adhd en zenuwen werkt gewoon niet zo goed samen. En dan is het 6 December en is hij weg.

Hokus pokus poom daar is de kerstboom

Want als je dacht dat het nu klaar was, nee joh natuurlijk niet. We gaan nog even fijn door. Want terwijl de laatste kruidnoten nog opgemaakt moeten worden. Er nog een vergeten zak van Sinterklaas door je woonkamer zwerft zijn de kerstspullen al tevoorschijn gehaald. De mooiste tijd van het jaar.

Ik persoonlijk heb al kerststress als ik er aan denk. Ik vind het een mooie tijd. Met lampjes en sfeervolle decoratie. Met z’n allen naar de kerk. Adventkaarsen en als hoogtepunt de Nachtmis. Prachtig. Maar daar red je het niet mee. Er moeten afspraken gemaakt worden, overal worden gegeten. En dat klinkt in theorie heel leuk, maar er is een reden dat de meeste echtscheidingen en contactbreuken met familie na de feestdagen zijn. Iets te veel wijn. Te veel uur op elkaars lip, het is een dodelijke combinatie. Tel daar oververmoeidheid bij op doordat je chronischziekelijf het allemaal niet meer trekt en je weet al, laten we uitkijken wat we zeggen en doen.

Tip van een fibrodoos : Bestel in ieder geval je boodschappen. En ga ergens heen ipv bij jou thuis. Dan kan je weg als het jou uitkomt. Of laat een vriendin “bellen” met een noodgeval na jouw 112-appje

5-4-3-2-1- Gelukkig nieuwjaar…

31 December de slotfase van de Dol Dwaze Dagen. De laatste jaren kiezen wij er vaak voor om het met ons eigen gezin te vieren. 2 jaar geleden hebben we het zelfs met z’n tweeën gevierd omdat de pubers naar hun liefjes gingen. Resultaat we hebben op de bank geslapen tot een uur of 11. Heerlijke oudjaarsavond. Ik wens jullie allemaal een dutje toe op oudjaar. De dag erna nog even nieuwjaar wensen bij opa’s en oma’s en dan is het weer voorbij. Of was ik nou nog jarig in de eerste week van Januari ?

Tip van een fibrodoos: Doe een dutje. Hou het simpel, koop kant en klare hapjes zet ze op tafel, lopend buffet, drankjes erbij in een koelbak en succes ermee.