Ik rak, hij, rakt, wij rakken,… En jij? Rak jij al? Wat????? Geef toe, nu ben je best nieuwsgierig naar wat dat “rakken” dan wel mag zijn! Wel: lees vooral verder!

Heeeeeeelp!!!!!!!

Iedereen weet het: soms heeft het leven plannetjes met je die je overrompelen, uitputten, zorgen baren en alle kanten lijkt uit te gooien. Het voelt op die momenten soms best eng. Alsof je alle grip op het bestaan kwijtspeelt. Als chronisch zieke kan daar nog bijkomen dat je het gevoel hebt dat je uit de maatschappij valt. Je ervaart dat je niet meer mee kan en al zeker niet kan voldoen aan de wetten van onze dolgedraaide westerse way of life. Verwachtingen van de buitenwereld, maar ook die van jezelf moeten heruitgevonden worden. Wat doe ik er nog toe liggend op mijn zetel? Die vraag dus.

RAK

Eén van de dingen om je terug wat grip op je leven te geven is het befaamde RAK-principe. RAK als in Random Acts of Kindness. Het zou niet van deze tijd zijn als het in een hip jasje wordt gegoten als in: 30 dagen elke dag iets “goeds” doen. Jaja, blabla, het is zo oud als de straat. Maar hej, als je het leuker vindt als het cool is: vooral doorgaan! Want wist je dat je er ook zelf heel veel kan uithalen?

De Start

Jamaar, ik ben echt heel erg heftig doodziek. HOE MOET DAT DAN? Ik kan dat echt niet waarmaken hoor, denk je misschien. Toch wel. Laat het meteen een oefening zijn in de lat leggen waar ze mag liggen. Begin met je allereerste RAK: Als je voelt dat je veel in “moetjes” spreekt tegen jezelf, verander ze liefdevol en met humor in “ik magjes” Niets zegt dat RAK niet mag toegepast worden op jezelf. Integendeel: als zieke is de valkuil alles, jezelf incluis, negatief te benaderen. Ik kan niks, ik voel me machteloos, het heeft geen zin, enz enz.

Met kleine RAKjes naar jezelf toe je innerlijke lieve stem trainen, is fundamenteel voor je welzijn TERWIJL je ziek bent. Je leeft immers nu, je moet niet wachten op later als… Want je weet niet wat later brengt, nu is al ingewikkeld genoeg! 😉

Naar buiten!

Maar we gaan een stapje verder, naar de buitenwereld toe. Doodziek als je bent, heb je geen energie. Maar een vriendelijk “dank je” aan die lieve verpleegster geeft haar maar ook jou een momentje echt contact. Een glimlach naar je buur op de kamer voor je je oogjes sluit. Een kneepje in de hand van je bezoek, het moet helemaal niet groots te zijn om te voelen: ik doe ertoe, ik kan de ander iets geven, ik besta.

In de praktijk

Heb je wat meer energie? Enkele voorbeelden uit zulke dagen in mijn praktijk. 😉

 • Eens een smsje sturen, misschien kan je zelfs al even bellen, een kaartje schrijven en (laten) posten, een klein bedankprulletje geven aan de mama die wel erg veel taxi speelt richting ziekenhuis etc.
  -secretaresse”! Dat gebeurt ook liggend op de zetel als het moet.
 • Iets haken/breien voor iemand. Kleding die ik niet vaak meer draag, doorgeven.
 • Dankbaarheid: daar kan ik echt van overlopen: voor die lieve vrienden die naar mij komen ipv dat ik eens naar hen toe kan. En dat zullen ze weten: dan knuffel ik ze zowat plat van contentment.
 • Op mijn zetel heel veel denken aan al wie ik graag zie en boy o boy wat zijn dat er veel! Vooral als ze spannende tijden doormaken ofzo.
 • Drie bloempjes uit mijn boeket halen en voor de deur van mijn favoriete buurvrouwtje gaan zetten in een leuk vaasje.
 • Mee een oogje houden op de buurman-die-het-allemaal-niet-meer-zo-goed-weet.
 • Een halve zak spinazie aan de buren gaan geven wegens veel te veel voor mezelf én het is het lievelingskostje van buurman. Idem met lekkere perzikjes, aardbeitjes,…
 • Gaatje stoppen in een trui van mijn vader.
 • Knuffel/peptalk geven.
 • Kleuradvies geven voor interieur aan de mama en papa.
 • Luisteren. Liggen en luisteren.

Je ziet: RAKken is heus niet zo ingewikkeld als je eerst dacht. Mijn actieradius is zeer beperkt, kon je merken, en toch zijn er kansen genoeg. Nu is het voor mij niets waar ik extra moeite voor hoef te doen: ik leef om anderen graag te zien, het is deel van wie ik ben. Maar ook jij kan het!

Voordelen

Twijfel je nog aan het nut van al dat geRAK in jouw leven? Dan zie je hier nog eens enkele voordelen op een rij:

 • Geeft je leven zin: je voelt je nuttig.
 • Mensen verrassen/helpen/blij maken maakt ook jou positiever.
 • Je voelt meer verbondenheid met je omgeving en vindt het bijgevolg makkelijker op jouw beurt hulp te vragen: het voelt meer in evenwicht.
 • Je leven voelt terug wat meer van jouzelf: niet alles overkomt je zomaar, voor RAKken kies je zelf.
 • Sommige mensen krijgen inspiratie voor hun eigen leven, het toont waar het echt om gaat.
 • In onze snelle wereld zijn net deze kleine gebaren goud waard, dus beschouw je als een liggende engel! Of moet dat bengel zijn?
 • Kortom: zie je wel dat ook jij er toe doet, ook op je zetel?

Conclusie: Waar wacht je nog op? Probeer, ervaar, geniet… Let’s RAK it baby!!!!