Je hoort vaak mensen praten over de soep van hun moeder, oma, schoonmoeder. Dat je daardoor terug gebracht wordt naar je jeugd of bijzondere momenten. Nu heb ik niet zo veel met soep en is mijn moeder geen keukenprinses. Sorry Mam.

Mijn oma van vaderskant was dat wel, als je daar op zondag ging eten dan was er soep vooraf, helemaal zelf gemaakt, niks uit een potje of blik. Bouillon werd getrokken, groente werden gesneden en ze nam er de tijd voor. Hetzelfde met het hoofdgerecht, draadjes vlees, aardappelen en minstens twee soorten groente en er achteraf nog achter komen dat er nog zoute bonen op het aanrecht stonden, als toetje vla van de melkboer uit glazen flessen.

Ik herinner het me alsof ik er gister nog aan tafel zat. Alsof ik vorige week nog logeerde in de spierwitte kamer die mijn opa en oma hadden in hun heerlijke woonboerderij, alsof we gister nog van de schuine wand in de tuin afrolden en samen met mijn opa stoofperen plukte in eigen tuin.

Bijzondere soep

Ik kan redelijk koken, maar ik moet er zin in hebben. Ik laat bij een standaard avondmaaltijd nog wel eens wat aanbranden omdat ik twee/drie dingen tegelijk aan het doen ben. Mijn voorkeur ligt wel in koken voor vrienden en gezin in het weekend. Mijn jachtschotel en Hachee zijn geliefd mijn stoofperen liggen op voorraad in de vriezer en als de kinderen jarig zijn willen ze graag lange vinger pudding. Maar op de feestdag zelf maak ik vaak soep. Soep die ik dan zelf maak, ik maak niet zelf de bouillon maar verder is alles vers. Ik dacht zelf dat dat geen bijzondere soep was tot gister.

Onze oudste studeert in Utrecht, doordat er veel deeltijd studenten zijn beginnen ze vaak in de middag tot in de avond en dat houd in dat ze daar warm eten. Je kan natuurlijk in de buurt van alles halen, maar mijn kind neemt graag vers voedsel mee. Vorige week had ze zelf pasta gemaakt, zij kookt beter dan ik. Gisteren begon ze over soep om mee te nemen. En toen zei ze: wanneer maak jij je soep weer eens? Die is zo lekker.

Ik kan jullie zeggen ik groeide een centimeter, mijn soep lekker? Dus trots op deze mededeling stond ik vanmorgen in de supermarkt, om soepgroente en gehakt te halen en roerde ik voor 11 uur al in een grote pan met soep, waarvan direct een grote beker mee naar school ging. Ik vond het een bijzonder moment. Het draait vaak om de kleine dingen en die kleine dingen zijn soms gewoon een pan met groentesoep.