Stoptober: de maand oktober waar alles draait om te (proberen) stoppen met roken. Een gewoonte waarvan we allemaal weten dat het zeer hardnekkig verslavend is en schadelijk voor de gezondheid. Wat als we nu als niet-rokers eens deze maand meedoen met het stoppen van een andere nare gewoonte? Een Stoptober tegen “Vooroordelen”.

Mening

Vaak hebben we al snel onze mening klaar over anderen. Wat als we ons nu eens verdiepen in de persoon zonder gelijk te vooroordelen? Het is zo makkelijk gelijk een mening klaar te hebben, iets te vinden over een ander. Er mee stoppen is lastig, net zo lastig als het stoppen met roken.

Oordelen

Dat meisje die opeens zoveel is aangekomen hoeft niet veel te eten maar kan misschien wel een prednisonkuur hebben? Die norse man eind van de straat is misschien in rouw van zijn overleden vrouw en weet even met zijn gedrag zich geen raad omdat de eenzaamheid groot is. Oordelen, oordelen over een ander terwijl we eigenlijk geen weet hebben over de toedracht.

Onzichtbaar ziek

Vaak hebben we onbegrip of stellen we rare vragen bij ziekte. “Je ziet er toch goed uit?” en “Je gaat er al weer op uit, gaat zeker goed?“. Het zal dus met dat ziek zijn wel meevallen. Allemaal opmerkingen die kwetsend kunnen zijn. Sommige mensen zijn onzichtbaar ziek. Een vrouw met borstkanker wordt pas als patient gezien als zij haar haar verliest, de littekens op haar lichaam zijn immers niet zichtbaar.

Zegeningen

Eigenlijk is het goed dat sommige mensen hier geen weet van hebben, prijs je gelukkig en tel je zegeningen! Maar laten we ons gezond verstand nu een deze maand als Stoptober werken en gewoon eens belangstellend vragen hoe het gaat. Misschien onze hulp aanbieden zonder te veroordelen. Chronisch zieken zijn heel goed zelf in staat om aan te geven of ze er gebruik van willen maken.

Stoptober

Stoptober, meer dan een anti-rook campagne, die ik overigens toejuich. Laten we het een Stoptober van maken in een groter geheel, lief zijn voor elkaar en dan volgt de rest vanzelf!

Ankie Stuijts
Een regelaar, perfectionist, controlfreak maar ook zo lief! Betrokken en breed georiënteerd, serieus met een knipoog, een flirt maar een klein hartje, een polderdiva inclusief Brabants accent maar dan wel met een fysieke "Crohn" , een louboutin fetisj, woont samen met haar viervoeter van 55 kilo, die haar overigens beschouwd als onderdaan in plaats van bazin. Staat haar "mannetje" als bijna enige vrouw in de wereld van de wegenbouw. Kortom wat harde humor met een praatje nagellak op zijn tijd! Moto: Sucking up the beauty of life while beating Crohns disease!

1 reactie

  1. Een geweldige blog en ja wij, niet-rokers kunnen ons steentje bijdragen door niet altijd meteen met een oordeel klaar te staan.Tineke

Laat een reactie achter