De herfst is weer begonnen! Het liefst wil ik onder de dekens kruipen en slapen tot het voorjaar is. Ik kijk met veel liefde terug naar de dagen dat ik ‘s ochtends meteen de achterdeur en de ramen open gooide en koffie dronk tussen de planten en katten en vogelgeluiden in de tuin. De zon gaf warmte, rust en een gevoel dat ‘niks hoeft’.

En nu: grijs, koud, nat. Het geeft meteen het idee dat ik dingen moet doen, nuttig moet zijn.

Hoe kan je het gevoel van de zomer vasthouden?

In de zomer vallen me vaker mooie dingen op. Het komt door het licht, en de felle kleuren die het terug naar mijn ogen reflecteert, maar ook de kleurschakeringen in de groene bomen, de verschillende tinten van bloemen en besjes, de jurken van voorbijgangers en fleurige terrasjes in de stad. In de herfst ben ik geneigd m’n hoofd omlaag te houden en me te verstoppen in m’n sjaal.

Maar nu ik chronisch ziek ben, wil ik het anders doen. Ik ben bang dat de grijze kleur van de lucht in mijn hoofd gaat zitten en mijn humeur overneemt.

Ga naar buiten!

Kleed je warm aan als je naar buiten gaat. Dat is stap 1. En een regenjas. Dan hoef je je al niet meer druk te maken over het nat worden van je mooie leren jas. Goede schoenen, en als je het durft: geen mascara. Waarom?

Kijk omhoog! Luchten kunnen ook heel mooi zijn als het regent. Verschillende kleuren grijs, de vormen van wolken, en af en toe een zonnestraal die er tussendoor schijnt kan echt als een cadeautje voelen. Als ik dit zou schilderen, zou ik dan een dikke of een dunne kwast nemen? Beginnen met de donkere tinten of de lichtere? Zou ik ook kleuren erin verwerken? Olieverf of aquarel?

Vervolgens: mensen kijken kan ook in de herfst. Probeer dat ene kind te vinden in de schattige felgele regenjas en laarsjes die in de plassen springt. Of bedenk een verhaal bij die eenzame, achtergelaten bal op het grasveld.

De herfst is een schilderij

Groen maakt plaats voor oranje, bruin, rood en zelfs paars. Neem je camera mee en probeer zoveel mogelijk kleuren te fotograferen. Kijk hoe de kleur van de een huis soms heel goed matcht met de boom die ervoor staat, of de kleur van de bakfiets bij de voordeur. De combinatie van verschillende afgevallen bladeren met warme herfstkleuren.

Is het nou echt zo erg om nat te worden? Verheug je op die warme douche die thuis op je staat te wachten, en de bak thee terwijl je op de bank gaat liggen, terwijl je je foto’s upload.

Veel herfstplezier!