Als je net een chronische ziekte hebt gekregen heb je geen idee wat je overkomt. Vandaag deel ik een paar tips met jullie die het leven voor mij een stuk makkelijker maken!

Maak een youtube/Spotify lijst met muziek voor als je veel last hebt van je chronische ziekte

Deze lijst heb ik zelf al heel lang, soms hoor ik een nummer waarvan de tekst mij veel troost bied of waarvan ik de beat heel relaxt vind. In mijn afspeellijst vind je onder andere nummers zoals Whitney Houston – I didn’t know my own strength en Ali B ft Diggy Dex  – Ik huil alleen bij jou.

Zorg voor veel “comfy clothes”

Voordat ik een chronische ziekte kreeg hing mijn kast vol met dagelijkse kleding en kleding voor het uitgaan. Inmiddels is de laatste categorie vervangen door joggingbroeken & sweatshirts. Ik heb zelf een chronische ziekte in mijn onderbuik en daarom kan ik vaak geen knopen verdragen. Nu highwaist jeans in de mode is, is dit voor mij de ideale oplossing, net als leggings. Ook zorg ik ervoor dat ik altijd hotpants ondergoed en bh tops zonder beugel in de kast heb liggen. Zelf vind ik het minder fijn om in een string te liggen bij ziekenhuis personeel, daarnaast heb ik grotere boobies en krijg ik meer last tijdens een alvleesklier ontsteking als ze rond bungelen.

Maak een pijn schema

Voor jouw omgeving is het heel lastig in te schatten hoeveel pijn je hebt en wat je op dat moment allemaal kan ondernemen. De ene dag is douchen al te veel, de andere dag kan je zelfs even naar  de stad. Zo scheelt het een hoop ruzies en verwachtingen.

Word eerder wakker dan je deed voordat je chronisch ziek werd

Ik weet nog van het begin dat het soms 2 uur duurde voor mijn medicijnen ingewerkt waren, en dat ik dan 2 uur stil moest liggen voordat ik naar het toilet kon. Toen kreeg ik nog tabletten en die nam je natuurlijk ’s nachts niet meer. Inmiddels heb ik morfine (fentanyl) pleisters en daarmee krijg ik elk uur een beetje morfine waardoor ik een spiegel opgebouwd heb en in de ochtend veel minder pijn heb. Dit is zeker een belangrijke tip voor als je bijvoorbeeld een afspraak met je arts of het UWV hebt.

Schrijf je verhaal op!

De eerste 2,5 jaar van mijn ziekte schreef ik mijn verhaal niet op en eerlijk gezegd, ik werd soms helemaal gek van mijzelf. Nu ik ben begonnen met bloggen kan ik alles van mij afschrijven. Wil jij je verhaal online niet delen dan kan je natuurlijk ook altijd een dagboek aanschaffen!

Praat over wat je meemaakt

Dit is nogal een dingetje, want veel van jou vriendinnen hebben geen idee wat het is om chronisch ziek te zijn en kunnen zich hier niks bij indenken. Daarom wil ik je de tip geven om op zoek te gaan naar lotgenoten, op Facebook zijn er groepen te vinden met bijna elke ziekte. Hier kan je jouw verhaal delen of vragen stellen.

Een bad is nemen is magisch!

Persoonlijk ben ik echt een bad/douche mens, ik douche sowieso 2 keer per dag. zodra ik pijn heb ben ik er zelfs veel vaker te vinden. Een warm bad helpt tegen de pijn. Mocht je dit nu niet kunnen, schaf dan een kersenpitzak aan of een elektrische deken in het klein.

Schaf meerdere plaids aan

Ik heb er inmiddels een stuk of 7. Veel te veel he? Ik ben het helemaal met je eens. Maar toch heb ik ze, en ik zal je vertellen waarom. Soms lig ik met 3 plaids op de bank, een om mijn schouders gewikkeld, een over mijn boven -en onderlichaam. Daarnaast was ik ze regelmatig.

Durf Nee te zeggen

Je gaat in veel situaties komen waarbij je dit namelijk niet durft, en het is AL-TIJD op het laatste moment! Of het nu gaat om een afspraak met een vriendin of een feestje waar je enorm graag naar toe wilde, soms gaat het gewoon niet omdat je te veel pijn hebt of in het ziekenhuis ligt. Dit zijn enorm baal momenten.

Netflix & chill

Waarschijnlijk heb jij, net als mij, veel te veel tijd te doden, daarom raad ik je aan om een netflix account aan te maken of series te gaan streamen. In het begin keek ik films, maar binnen een korte tijd was ik door alle nieuwste films heen aangezien ze “maar” 1,5 uur duren. Momenteel kijk ik: Sense 8, Being Mary Jane, Shades of blue, Designated servivor, en nog een paar!

Heb jij nog meer tips? Laat dit mij vooral weten in een reactie!