Al sinds ik sporen van volwassenheid begin te vertonen, dringt mijn vader er (via mijn moeder) op aan dat ik naar de huisarts moet gaan voor een uitstrijkje. Zelf vond ik dat niet zo nodig, ik was immers nog lang geen 30 en had geen klachten dus behoor niet tot de ‘risicogroep’. Toch begon er iets te knagen, mede omdat heel veel familieleden baarmoederhalskanker hebben gehad. Inmiddels ben ik naar twee huisartsen geweest en heb ik ‘eindelijk’ een uitstrijkje laten maken. En wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan!

Uitstrijkje

Toen ik eenmaal het nut zag van een uitstrijkje, probeerde ik dit via mijn vorige huisarts te regelen. Hij vertelde mij dat baarmoederhalskanker niet erfelijk is en ik te jong ben om HPV te krijgen. Ik heb het hierbij gelaten en had na dit gesprek nog weinig zin om hard gezegd met mijn benen wijd te gaan. Ik besloot een huisarts in Amsterdam te zoeken en daar voor het uitstrijkje te gaan. Mijn eerste afspraak met mijn nieuwe huisarts was dan ook gelijk een hele intieme, haha. Gelukkig werd ik heel erg op mijn gemak gesteld en was het zo gepiept.

Na twee weken kreeg ik eindelijk de uitslag en dat was niet de uitslag waar ik op hoopte. Ik deed de test vooral om mijn ouders gerust te stellen en er was geen haar op mijn hoofd die eraan dacht dat de uitslag iets anders kon zijn dan ‘er zijn geen afwijkingen gevonden’.  Helaas was dit niet het geval. Er zijn gelukkig geen kankercellen gevonden, maar echt goed kan ik de uitslag ook niet noemen. Niet alleen het virus waar ik te jong voor zou zijn is gevonden, maar ook PAP 3A. Genoeg aanleiding voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor een colposcopie en mogelijk een biopt. Hier zal ik in een andere blog meer over schrijven.

HPV

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus, waar meer dan 100 verschillende typen van bestaan. Sommige van deze virussen kunnen huidwratten veroorzaken, maar er zijn er ook 15 die voor baarmoederhalskanker kunnen zorgen. Dit wordt dan ook wel hoog risico humaan papillomavirus genoemd. Waar ik erg van schrok is dat van de 100 vrouwen in Nederland, 80 besmet worden met HPV. Dit wordt vooral door seksueel contact doorgegeven, maar omdat zoveel mensen het hebben twijfelen doctoren of dit de enige manier is. Bij veel vrouwen wordt het virus binnen twee jaar door het lichaam opgeruimd, maar er zijn ook vrouwen bij wie het uit kan groeien tot baarmoederhalskanker. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 jaar. Een enorm eng idee, zeker omdat vrouwen pas op hun 30ste getest worden. Onderstaande docu vind ik daarom enorm pakkend! Hier komt namelijk een 24-jarige vrouw met baarmoederhalskanker in voor.

PAP- klasse

Een uitstrijkje wordt beoordeeld aan de hand van een PAP- classificatie. Dit wordt aangeduid met klasse 0 tot en met klasse 5. Onderstaand een korte uitleg van de verschillende klassen:

PAP 0: Een PAP 0 is slecht nieuws, maar wel het beste slechte nieuws wat je kunt krijgen. Door een ontsteking of een bijmenging met bloed is het uitstrijkje namelijk mislukt. Na 6 weken zal je dus nog een keer terug naar de huisarts moeten!

PAP 1: Dit is het beste nieuws wat je kunt krijgen. Pap 1 laat namelijk een normaal cel beeld zien en je hoeft, mits je geen klachten krijgt, pas over 5 jaar weer terug.

PAP 2: Bij PAP2 zijn er kleine afwijkingen te zien. Na 6 maanden moet het uitstrijkje herhaald worden, wanneer er dan nog dezelfde afwijkingen worden gezien word je doorverwezen naar een gynaecoloog.

PAP 3A: Er zijn geringe tot matige afwijkende cellen gevonden. De ene huisarts zal ervoor kiezen om je na 6 maanden terug te laten komen, de ander stuurt je meteen door naar de gynaecoloog voor een colposcopie (inwendig onderzoek). Mijn huisarts heeft er gelukkig voor gekozen om me door te sturen.

PAP 3B: Bij een PAP 3B worden er ernstige afwijkingen aan de cellen gevonden, een behandeling hierbij is vaak noodzakelijk.

PAP 4: Wanneer je een PAP 4 hebt, zijn er kwaadaardige cellen gevonden die nog niet doorgegroeid- of uitgezaaid zijn.

PAP 5: PAP 5 is het slechtste nieuws wat je kunt krijgen. De kans dat het baarmoederhalskanker is, is namelijk ontzettend groot.

Bevolkingsonderzoek

Inmiddels ben ik misschien bevooroordeeld, maar ik vind het schandalig dat het bevolkingsonderzoek pas vanaf 30 is. Natuurlijk zal er heel goed over deze leeftijd nagedacht zijn, maar feit blijft dat er heel veel meiden zijn die al ver voor hun 30ste HPV- of veel erger hebben. Mijn advies zou ook dan zijn om je gewoon te laten testen. Het is misschien even ongemakkelijk, maar ook in dit geval kun je beter voorkomen dan genezen.