Je kent dat vast wel; van die avonden dat je met vrienden wat aan het bijkletsen bent. Beetje verstand op nul en het onmogelijke bespreken of een fantasie waarmaken. Zo werd mij de volgende vraagstelling voorgeschoteld: ¨ Is er iets wat dieren kunnen en mensen niet, maar jij graag zou willen?¨

Hardlopen zoals een jaguar, klimmen zoals een aap, je aan kunnen passen zoals een kameleon. Er zijn genoeg diereneigenschappen waar een mens jaloers op kan zijn, maar echt iets kunnen wat dieren ook kunnen? Het was een interessante vraagstelling met eigenlijk nog een verrassende uitkomst…

Als een vis in het water…

Ik zwem af en toe wel eens, maar ik loop vooral graag heen en weer in het zwembadwater met een mooi glas met één of ander hip drankje en ijsblokjes. En ik wil niet uren onder water kunnen zwemmen. En ook al zullen sommigen mensen beweren dat ik er af en toe al een ben, ik heb niet de ambitie om het onderwaterleven van een kwal te leiden.

Vliegen als een vogel?

Zwemmen viel dus al af, vliegen daarentegen, zou ik wel graag kunnen. Vroeger als kind maakte ik veel vliegreizen en hoog boven de wolken dacht ik altijd: ¨Waarom heb ik geen vleugels? In mijn dromen had ik die namelijk altijd wel, en ´s-nachts heb ik zo urenlang over bergen en dorpen, over steden en over de eindeloze zee gevlogen. Heel soms zoek ik het nog hoger in mijn dromen en dan vlieg ik naar de maan of naar de zon. Dan zou ik willen afwisselen van vogelsoort, de ene keer ben ik een huismus, soms een prijsduif of een ooievaar met goed nieuws of een arend met hele brede vleugels.

Ja, vliegen, dat zou ik willen kunnen, bedacht ik als antwoord op die avond met vrienden toen ze met die vraagstelling kwamen. Dat dacht ik, tot ik onze Jack in de tuin zag liggen.

Hondenleven

Tevreden met zijn volle buik, zijn plasje overal in de buurt gedaan. Ik liep er even naar toe om het te aaien. Zijn natte neus tegen mijn hand. Een minuut later viel hij alweer in slaap. Dromend. Ik kon niet in zijn hoofd kijken, en heb dus geen idee of hij in zijn dromen liever een vis onder water of een vogel in de lucht wil zijn. Maar een ding weet ik wel zeker: In zijn hondenhoofd zit geen overvolle agenda, geen rekeningen die betaald moeten worden, geen social media waar hij likes moet scoren, geen belastingbrief, geen jaloezie of bedrog. En toen ik dat geluk zag, dacht ik: lekker liggen in de tuin, zoals een hond zonder zorgen dat zou ik het liefste van alles kunnen….

Wat zou jou willen kunnen wat dieren alleen maar kunnen?