Nu het zonnetje zich eindelijk wat vaker laat zien, krijg ik steeds meer behoefte aan lichte maaltijden. Denk aan wraps en tapas, maar ook aan verschillende salades. Van een maaltijdsalade met vis of kip, tot een goed gevulde pastasalade met gerookte kip. Lekker maar ook goed voor mijn eeuwige strijd tegen de kilo’s. In dit blog vind je daarom mijn favoriete pastasalades als inspiratie voor een gezonde avondmaaltijd.

Pastasalade met gerookte kip

Zoek je een lekker bijgerecht voor bij een barbecue? Of heb je met hoge temperaturen weinig fut om te koken? Dan biedt deze koude pastasalade met gerookte kip uitkomst. Binnen 25 minuten staat er een lichte, makkelijke maaltijd op tafel die je de volgende dag ook prima als lunch kunt eten. Dat scheelt weer koken of voorbereiden!

Als ik pastasalades maak, doe ik dit eigenlijk altijd op gevoel. De ene keer kies ik ervoor om flink wat rucola te gebruiken, de keer erna heb ik juist meer behoefte aan extra gerookte kip. De bereidingswijze laat ik daarom helemaal aan jou over. Natuurlijk heb ik wel een boodschappenlijst voor je:

 • Fusilli
 • Kippenbouillontabletten of groentebouillontabletten
 • Pijnboompitten
 • Zongedroogde tomaatjes (in stukjes, op olie)
 • Cherry-/kerstomaatjes (gehalveerd)
 • Gerookte kipfilets (in reepjes)
 • Feta (in blokjes)
 • Rucola (grof gesneden)
 • Slasaus
 • Mosterd
 • Honing
 • Citroensap

Precies weten hoeveel je nodig hebt? Of heb je juist behoefte aan een uitgebreide bereidingswijze. Klik dan op het volgende recept voor pastasalade met gerookte kip. Dit recept heb ik namelijk als basis voor mijn eigen recept gebruikt.

Vegetarische pastasalades

Waar ik vroeger elke avond wel een stukje vlees bij mijn eten wilde, kies ik er nu steeds vaker om voor een vegetarische maaltijd te gaan. En daar is een pastasalade natuurlijk een perfect gerecht voor. Mijn favoriete vegetarische pastasalade is er een met olijfjes, kappertjes, zongedroogde tomaatjes en rucola. Om de pasta extra smaak te geven maak ik er zelf pesto bij. Een stuk lekkerder dan de pesto die je in potjes in de supermarkt koopt. Voor mijn pesto gebruik ik de volgende ingrediënten:

 • 30 gram Parmigiano Reggiano (de bekende Parmezaanse kaas)
 • 30 gram verse basilicum
 • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
 • Halve teen knoflook
 • Een snufje zout
 • 75 ml extra vergine olijfolie

Alle ingrediënten in huis? Rasp dan de Parmezaanse kaas en haal de blaadjes basilicum van de takjes. Doe vervolgens de pijnboompitten, knoflook, zout, basilicum en de olie in een kommetje en pureer het met de staafmixer tot pesto. Breng de pesto op smaak met een beetje pesto en klaar is kees!

Pastasalade met tonijn

Als je weinig tijd hebt om te koken is het makkelijk om naar iets ongezonds te grijpen. Een patatje uit de frituur is immers veel sneller klaar dan een gezonde, voedzame maaltijd. Gelukkig is deze pastasalade met tonijn ook binnen een handomdraai gemaakt en kun je hem de volgende dag nog als lunch eten ook. Voor dit recept heb je de volgende ingredienten nodig:

 • 125 gram pasta (ik gebruik bij dit recept altijd penne)
 • 1 blikje tonijn (het lekkerste is natuurlijk op oliebasis, maar op waterbasis is beter voor de lijn)
 • 250 gram tomaatjes
 • 2 eieren
 • 1 kleine rode ui
 • Handje rucola
 • 3 eetlepels zelfgemaakte pesto
 • Blaadjes basilicum

Kook de pasta en de eieren gaar en spoel af onder de koude kraan. In de tussentijd snijd je de rode ui in ringetjes en de cherrytomaatjes doormidden. Doe de pasta in een kom en schep vervolgens de pesto en het blikje tonijn er door heen. Gevolgd door de tomaatjes, de rucola, ui, ei en wat blaadjes basilicum. Dit recept is gebaseerd op twee personen, zo heb ik gelijk een lekkere lunch voor de volgende dag.

Welke pastasalades zijn jouw favoriet?