In deze kerstvakantie kwam een vriendin op het idee om eens naar de woonboulevard te gaan. Omdat de afgelopen dagen veel in het teken stonden van binnen zitten heb ik mij laten overhalen. Ik weet nu dat ik iets niet leuk vind: woonwinkelen en met name het begrip Ikea…

Filerijden

Wij gingen naar een woonboulevard in Breda. Tot mijn grote verbazing stond er al file ruim voor de oprit van de parkeerplaats. Het was op een donderdagmiddag, een middag waarop half Zuid-Nederland had besloten op allemaal op dezelfde tijd richting de woonboulevard te gaan. De goede zin zakte in mijn schoenen en enigszins ongeduldig schoven wij aan de in de rij om te mogen parkeren.

Verkopers

Een woonwinkel vol tafels, stoelen en banken. De mevrouw bij de schuifdeuren heette ons van harte welkom in de woonwinkel. Ze vroeg of ze ons kon helpen. Ze vroeg of we vaker in deze winkel waren geweest en of we het concept van de winkel kende. Ze vroeg met name heel veel waardoor het cynische gedrag in mij naar boven kwam, nog wat van slag met de parkeerplaatsfile in mijn achterhoofd.

Slechte beslissing

Ik keek met mijn blik mijn vriendin aan die het gelijk snapte en kwam met het voorstel om eens bij Ikea binnen te stappen. Een winkel waar ik ooit had gezworen nooit binnen te stappen vanwege het grove geweld van drukte. Maar je moet soms je grenzen verleggen dus antwoordde ik volmondig “Ja”. Het was de slechtste beslissing van de dag…

Ikea

Schijnbaar is iedereen bekend met het concept Ikea. Het is echt niet dat ik onder een steen heb gelegen de afgelopen jaren maar ik ken Ikea niet, buiten dat ik de gigantische vierkante blokken weleens passeer kom ik er nooit. Heel veel bedjes Lucas of Olle passeerde ons toen ik maar voorstelde dat mijn vriendin alleen even ging verder kijken en ik mij wel zette in het restaurant wachtend op haar.

Serveerster

Eenmaal een plekje gevonden tussen de geurende Zweedse balletjes, gezinnen met veel drammende kinderen was ik op zoek naar de serveerster. Ik wilde koffie en goed zwart ook. Na 20 minuten had ik nog niemand gezien om naar te zwaaien zodat ze mij bestelling kwamen opnemen. Mijn vriendin kwam er al aan met haar gele Ikeatas vol kapstokken. Ik beklaagde haar dat de bediening wel heel slecht hier was. Waarop zij het uitschaterende dat het zelfservice was. Ze grapte: “En wat wil onze koningin drinken?’.

Weer wat geleerd

Na onze koffie, aansluiten bij de kassa, file rijdend om de parkeerplaats af te komen. Een kofferbak vol tuin-en keukenspulletjes maar geen bank kunnen scoren vroeg mijn vriendin; “Volgende week weer?”. Waarop ik antwoordde: “Alleen op een terras met een iPad dan bestel je je bank maar online…”