De eerste sneeuwvlokken zijn gevallen en de winter is in volle gang. Het liefst willen we lekker op de bank zitten met een kopje warme chocolademelk, maar om zeker te zijn van een warm huis is het belangrijk dat je die eerst winterklaar maakt. Als je chronisch ziek bent lijkt zit een enorm obstakel, maar als je goed luistert naar je lijf en niet te veel hooi op je vork neemt, heb je de kleine klusjes zo gedaan. Zorg dat je altijd iemand hebt om op terug te vallen bij het winterklaar maken van je huis, dan is er geen man over boord als het even niet zo makkelijk gaat.

Zorg dat de leidingen intact blijven

Wanneer het gaat vriezen is het erg belangrijk dat je de buitenkraan goed afsluit. Zorg dat je de leiding blokkeert en vervolgens al het water eruit laat lopen. Zo voorkom je dat de leiding knapt. Het is ook belangrijk dat je ruimtes die slecht tot niet geisoleerd zijn iets meer verwarmd als het vriest, om onvoorziene kosten voor het aanleggen van nieuwe leidingen te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bijkeuken of garage. In plaats van de verwarming hoger zetten kan je ook beschermhoesjes kopen voor de leidingen, die zijn verkrijgbaar bij vrijwel alle doe-het-zelf zaken. Het zijn schuim laagjes die je makkelijk zelf kan aanbrengen.

Bewaar de warmte

Het is erg fijn om lekker warm in de woonkamer te kunnen zitten en er zijn kleine trucjes voor om de isolatie in huis zelf iets te verbeteren. Probeer gaten dicht te stoppen, door bijvoorbeeld tochtstrips te kopen voor de ramen en de deuren. Verder is het slim om radiatorfolie achter de radiatoren te plakken, zodat de warmte niet in de muur trekt, maar reflecteert naar de kamer. Als laatste helpt het ook om een mooi vloerkleed te kopen voor in de woonkamer, dit houdt de optrekkende kou uit de vloer tegen.

Controleer het dak

Om lekkage voor te zijn is het belangrijk om je dak goed te (laten) checken elke paar jaar. Bij dakpannen is het belangrijk dat ze niet gebroken zijn, dit is vaak ook goed zelf in te schatten. Bij een plat dak check je of er geen beschadigingen zijn. Is dit wel het geval, dan is het het beste om te gaan renoveren. Pas bij oude huizen wel op met het aanpakken van het dak, voordat je een dakdekker laat komen is het goed om asbestinventarisatie te laten doen, om er zeker van te zijn dat er geen asbest vrij gaat komen. Bij platte daken is bitumen dakbedekking een goede optie. Het is erg goed weerbestendig en gaat tientallen jaren mee. De prijs van bitumen dakbedekking is in verhouding tot andere soorten niet duur.