Zodra ik mijn ogen open, voel ik hoe pijn mijn lichaam heeft overgenomen. Ik probeer me om te draaien en staak mijn poging halverwege. Een grote glimlach verschijnt op mijn gezicht en ik onderdruk de neiging om mijn vriend enthousiast wakker te stompen. De pijn die ik voel is namelijk niet de standaard EDS pijn, maar heuse spierpijn.. Spierpijn omdat ik voor het eerst sinds maanden (misschien wel een jaar) weer heb gesport!!!

Het gaat momenteel een stuk beter met mijn lichaam. Ik heb weer wat meer kracht en de scherpe randjes van mijn pijn zijn wat afgezwakt. De hoogste tijd dus om met mijn fysio te bespreken welke sporten ik kan gaan doen. Al snel kwam Tai Chi aan bod. Een sport die mij erg leuk leek, alleen wist ik niet of dit haalbaar voor mij zou zijn. Gelukkig vond mijn fysio het een goede sport en nog dezelfde avond heb ik een proefles geboekt bij de School voor Tai Chi Chuan in Amsterdam. Lekker in de buurt, dus ik kan na de les bijna kruipend naar huis. Ideaal.

Wat is Tai Chi?

Tai Chi vindt zijn oorsprong in China en is een combinatie tussen het taoïsme, traditionele geneeskunde en vechtkunst. Het kan dan ook gezien als een vechtkunst, oefening om de gezondheid te verbeteren en een weg tot levenskunst. In de Tai Chi-vorm worden rustig stromende bewegingen geleerd om het lichaam op een natuurlijke wijze te bewegen. De vorm die op de ITCCA – School voor Tai Chi Chuan wordt gegeven bestaat uit drie oefeningen: meditatie, Tai Chi-vorm en qigong.

Waar heeft Tai Chi invloed op?

Tai Chi is meer dan een sport alleen. Natuurlijk versterk je je spieren en als je het intensief doet zal je er vast een geweldig bikini lijf van krijgen. Hoewel een Baywatch figuur best een aantrekkelijk idee is, was dit niet hetgeen waar ik het voor deed. Het heeft namelijk ook effect op de volgende zaken:

Lichaamsbewustzijn wordt verhoogd
Door Tai Chi wordt je beter bewust wat er zich in je lichaam afspeelt. Je merkt sneller wanneer je gespannen bent, maar ook wanneer je ontspannen bent of laag in je energie zit. Door dit te signaleren kun je hierop anticiperen en een ergonomisch gunstige houding aannemen.

Circulatie
Het lichaam gaat meer als één geheel functioneren. Dit heeft effect op de bloedcirculatie waardoor een grotere weerstand tegen ziektes wordt opgebouwd.

Stevig staan
Stevig staan speelt een grote rol in Tai Chi. Dit is de basis en middels partneroefeningen wordt dit vaak getest. Doordat je stevig staat kun je meer aan en groeit je zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. Er wordt hierbij uitgegaan van het contact dat je met de aarde hebt.

Coördinatie en balans
Mijn balans is niet echt iets om over naar huis te schrijven. Ik struikel over mijn voeten en qua coördinatie weet ik nog net hoe ik mijn vork naar mijn mond moet brengen. Tai Chi heeft ook hier effect op. Je zit beter in je lijf en zal dat ook laten zien bij dagelijkse activiteiten.

Gevoeliger
Je wordt gevoeliger voor de kracht en energievelden van je oefenpartner. Dit manifesteert zich vooral bij de oefening pushing hands. Je voelt wat je partner kan en krijgt hier respect voor

Stressvermindering
Tai Chi zorgt voor stressvermindering, met als effect dat je meer gaat ontspannen.

Hoe vond ik het?

De proefles was ontzettend zwaar, maar ook heel erg leuk. Zelfs zo leuk dat ik mij heb ingeschreven voor de beginnerscursus! De leraren straalden rust uit en hielden iedereen goed in de gaten. Persoonlijk vond ik dit heel erg fijn, omdat de kans op overbelasting een stuk minder is. Gister heb ik mijn eerste ‘echte’ les gehad en het was nog fijner dan de proefles!