Je knippert met je ogen en het is geen baby meer maar een vent die een heel eind boven je uitsteekt. Mijn jongste, mijn kleine blonde mannetje is ineens niet meer klein. Vandaag wordt hij achttien jaar. Eind maart heeft hij zijn rijbewijs gehaald het ukkepukke gevoel is er nu tot echt wel af.

En wat doe je dan als moeder, dan wordt je sentimenteel. Met mijn oudste had ik dat al en nu is het in een XXL- variant aanwezig. Bij alles wat er de laatste jaren gebeurt denk ik dit is de laatste keer. De laatste zestiende verjaardag , de laatste zeventiende en nu dus de achttiende. En eindelijk kunnen we het echt vieren. Vlak voor zijn zestiende was de eerste lockdown. Dit jaar zijn er helemaal geen beperkingen tijdens zijn verjaardag.

Partytime

Dus word het dit jaar gevierd. Overdag met familie en onze vrienden en ´s avonds viert hij het met zijn vrienden. Wij gaan dan ook weg dus hij heeft het huis voor zichzelf. In plaats van aanmaaklimonade en zakjes chips zijn er nu bitterballen en bier. Een huis vol pubers en jongeren die denken dat ze al heel volwassen zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat het huis er nog staat als we terugkomen van onze wandelvakantie.

Zo´n achttiende verjaardag is een hoogtepunt in het sentimentele verhaal dat moederschap heet. Als ze klein zijn en niet doorslapen, meneer was vier jaar toen hij eindelijk doorsliep, lijkt het een eeuwigheid te duren. En ineens is die tijd ook voorbij en ga je door naar de volgende fase. Ze gaan naar de basisschool en hebben je steeds een beetje minder nodig. En nu zijn we op het punt dat hij vooral mijn auto nodig heeft.

Achttien en toch mijn ventje

Maar toch blijft hij mijn jongste. Hebben we een gezamelijke liefde voor Disney en Marvel dus zitten we samen regelmatig voor de televisie. We kunnen niet wachten tot alle marvel in disneyland open gaat en we daar heen kunnen. Want ook al worden ze groot en dat telt natuurlijk ook voor mijn lief zijn zus, ze blijven altijd verbonden aan ons.

En zo kom je ineens op deze mijlpaal terecht. Achttien lentes jong en drie meter lang, tenminste zo voelt het dus voor mij aangezien ik zo klein ben. Mijn liefste Viggo, gefeliciteerd en geniet van deze dag.