Beijing, in de Nederlandse taal ook wel Peking, is de hoofdstad van China. Beijing is het belangrijkste centrum voor bestuur, onderwijs en cultuur. Peking is bekend om de “Beijing duck’’ en de thee die in heel China een grote rol speelt. Thee is namelijk goed voor de gezondheid. In Beijing vind je vele theehuizen waar je de traditionele thee kunt drinken. De stad is vaak vervuild door smog maar wij hebben heel veel mazzel gehad en zonnig helder weer gehad!

Dongsinan street, Spring time

Na een vlucht van ongeveer elf uur met een tussenstop komen we aan in Beijing. We zoeken een taxi om naar het hotel te komen. Waar we eigenlijk meteen al tegenaan lopen is de taal. De taxichauffeur kan geen Engels. Het is wat lastig maar gelukkig heb ik het adres van het hotel bij me in Chinese taal. Na ongeveer een half uur rijden en al veel indrukken opgedaan te hebben onderweg komen we aan bij het hotel. Het ligt op een ideale locatie in het oude stadscentrum naast een metro station.

We checken in, de eerste persoon bij de receptie begrijpt ook al geen woord Engels. Maar gelukkig is er nog iemand die wel goed Engels kan. We gaan naar de kamer en tot onze verbazing is de kamer nog helemaal niet schoongemaakt. Er liggen gewoon nog slippers, tandenborstels en andere spullen van andere mensen in de kamer. Heel vreemd allemaal hoor. Verder schrikken we heel erg als we het gordijn opzij schuiven om even naar buiten te kijken, er staat gelijk een andere muur tegen het raam aan dus veel licht komt er niet naar binnen haha! Hier gaan we dus echt niet slapen he!

We krijgen gelukkig een andere kamer, deze heeft wel wat meer uitzicht en is schoon. De bedden in China zijn over het algemeen vrij hard, daar waren we al voor gewaarschuwd. Zo ook dit bed en het kussen het leek af en toe wel steen dat ik gewoon pijn had met omdraaien.

bejing

Vreemde gewoontes

Na even uitgerust te hebben gaan we de omgeving verkennen rond het hotel. We zitten echt in het oude stadscentrum dus het is er heel druk en chaotisch op straat. Overal zijn drukke brede straten met winkeltjes, restaurants en barretjes. Onze eerste beproeving komt er nu aan, een mega druk kruispunt oversteken. Ze hebben trouwens wel stoplichten hier maar we komen er al snel achter dat de mensen hier er zich niet veel van aantrekken. Het is eventjes wennen en opletten geblazen maar al snel ga je gewoon mee in de chaos en is het gewoon lopen en ondertussen scootertjes, auto’s en taxi’s ontwijken. Ik vind deze chaos wel echt typerend voor Azië. Het heeft ook wel weer iets, dat maakt het weer heel anders dan alle westerse landen.

Een andere vreemde gewoonte hier is het achteruit lopen. Je ziet op straat echt veel mensen gewoon achteruit lopen??? Daar moest ik echt meer van weten! Dit zou dus goed zijn voor het coördinatievermogen en de mensen zijn van mening dat dit rugpijn verlicht. Hmm, ik ben benieuwd, ook maar even proberen maar niet over het drukke kruispunt!

Verder valt het op dat Chinezen echt niet in de rij kunnen staan wachten. Ik vind het maar onbeschoft, ze dringen altijd voor, ook bij de metro is het gewoon doorduwen en als je er maar als eerste in of uit bent.
Waar ik nog meer aan moet wennen als ik hier op straat loop is het rochelen en spugen van de mensen. Elke keer hoor je wel ergens zo’n smerig geluid en zie je mensen spugen op straat. Ik word er soms best onpasselijk van! Maar hier is het normaal, het gebeurt overal. Er staan zelfs overal in de stad spuugbakken. In China geloven ze dat ze veel vieze stoffen binnen krijgen, en geloof me, dat is zeker waar! De lucht hier is echt onwijs vervuild. Maar door het rochelen en spugen raken ze deze afvalstoffen dus kwijt. Ik vind het nog steeds niet echt fris haha.

bejing

Eten

Na alle indrukken op straat krijgen we honger en besluiten we een soort van broodje te kopen die er best lekker uitziet. In de winkeltjes hebben we weer problemen door de taalbarrière. Ze spreken echt geen Engels. Nou uiteindelijk met mijn beste Chinees en handgebaren hebben we twee van die soort broodjes gekocht. Nu nog erachter zien te komen wat we zo gaan eten. Ik ga overal vragen maar echt werkelijk niemand van taxichauffeurs tot politie, die ik het vraag begrijpt een woord Engels. Haha wat een grap. Dan maar gewoon proeven zonder te weten wat het is. Zo dat valt even tegen als je een broodje verwacht en je hebt het idee alsof je op een stuk touw aan het kauwen bent! En de smaak en geur waren ook niet best. We moeten echt opzoek naar ander voedsel want dit krijgen we echt niet weg hoor!

Later komen we een vrouw tegen die wel Engels kan en die mij uit kan leggen wat ik zojuist geproefd heb. Het was een soort van ei met eromheen pulled pork. Dus helemaal geen heerlijk broodje waar ik me zo op verheugd had haha.

bejing

Onze eerste kennismaking met China is heel bijzonder maar ik vind het tof! Je bent gewoon echt helemaal ergens anders. Het is echt een uitdaging om jezelf verstaanbaar te maken. En als westerling ben je hier echt een bezienswaardigheid met wie ze allemaal op de foto willen. Heel bijzonder en zeker een aanrader!