Van prachtige azulejos en fleurige huisjes tot een historisch centrum waar je meteen verliefd op wordt. De Portugese stad Porto heeft het allemaal. Mijn Instagram feed staat inmiddels vol met idyllische plaatjes, dus hoog tijd om deze pareltjes met jullie te delen. In dit blog vind je daarom 5 Instagram hotspots in Porto.

Porto is de ideale plek voor een korte stedentrip óf als startpunt van een rondreis door het mooie Portugal. Veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand, waardoor je aan een lang weekend genoeg kan hebben om Porto te zien. Hier namen wij echter geen genoegen mee. Ons oorspronkelijke plan was om vijf dagen in Porto te blijven, zodat we relaxt ons lijstje met hotspots konden afwerken. Onze terugvlucht werd echter geannuleerd waardoor we door een makkelijke keuze werden gesteld: na drie dagen al terug naar huis of er twee dagen aan vastplakken. Twee dagen eraan vastplakken it is! Een bijkomend voordeel? We hebben nu nog veel meer van deze geweldige stad gezien. In dit blog deel ik tien Instagram hotspots in Porto.

Palácio da Bolsa

Palácio da Bolsa is een hotspot waar ik me mee naar toe liet slepen. Ik ben niet gek op klassieke museums of oude gebouwen en dacht dat ik me een uur dood zou vervelen. Gelukkig was niks minder waar. Palácio da Bolsa is het oude beursgebouw en daarmee één van de belangrijkste historische monumenten van Porto. Alle commerciële transacties van de stad werden namelijk in dit gebouw gedaan.

Het kan voorkomen dat je lang op een (Engelstalige) rondleiding moet wachten, wij besloten daarom gelijk na openingstijd naar het paleis te gaan. De tour begint in de Hal van de Naties. Als je naar het plafond kijkt zie je een koepel gemaakt van glas en ijzer. Daaronder zijn 20 wapens te zien van alle landen waarmee Portugal banden had. Er zijn veel prachtige kamers, maar de Salão Arabe is mijn absolute favoriet. De bouw van deze kamer duurde maar liefst 18 jaar en zit vol met Arabische details. Wat mij betreft een van de mooiste Instagram hotspots in Porto.

Livraria Lello

Livraria Lello staat bekend als één van de mooiste boekenwinkels ter wereld. En daar is niks aan gelogen. Het plafond bestaat bijna helemaal uit glas in lood en prominent in de boekenwinkel staat een grote rode trap. De perfecte plek voor een mooie Instagram foto. Beetje jammer dat er vaak tientallen mensen tegelijk op staan. Er wordt zelfs gezegd dat deze boekenwinkel de inspiratie is geweest voor de verhalen van Harry Potter. Niet gek dus dat mensen in de rij staan voor een bezoek aan deze prachtige winkel.

Wij zijn twee keer naar deze boekenwinkel gegaan. De eerste keer stonden we eerst een poos in de rij, om daarna met honderden mensen in de toch wat krappe boekenwinkel te staan. De tweede keer ging een stuk soepeler. We gingen tegen sluitingstijd waardoor de rij beduidend minder lang was en er ook veel minder mensen in de boekenwinkel stonden. We hebben zelfs een aantal foto’s kunnen maken en ik ben naar huis gegaan met de Livrario Lello- versie van Dorian Gray.

Sao Bento treinstation

Na mijn trip naar Napels, dacht ik dat de metrostations daar niet te overtreffen waren. Treinstation de Sao Bento bewijst het tegendeel. De entreehal van dit treinstation heeft vier prachtige wanden vol met de bekende azulejos die historische gebeurtenissen weergeven. Zo vind je op de muur o.a. een belangrijke veldslag bij Porto en de geschiedenis van transport.

Park Serralves

Wil je ontsnappen uit de drukte van de stad? Dan is Park Serralves het perfecte toevluchtsoord. Dit park is 18 hectare groot en je vindt hier mooie tuinen, bos, een rozentuin en een prachtig meer. Wil je de natuur afwisselen met een stukje cultuur? Dan is het museum van hedendaagse kunst ook een goede reden om het park te bezoeken. Museu de Arte Contemporânea de Serralves is ontworpen door de architect Alvaro Siza Vieira en gaat op in het omringende landschap. Toen wij er waren hadden we het geluk dat we nog net ‘Serralves em Luz’ konden meepakken. Een lichtshow dat door de The Times is uitgeroepen tot een van de 10 beste exhibities in Europa. En daar kan ik mij helemaal in vinden. Nu moet je van mij weten dat ik niet gek ben op lopen. Ik heb altijd wel een blessure aan m’n enkels, tenen of voeten wat bij lange wandelingen niet heel motiverend werkt. Tijdens ‘Serralves em Luz’ is er een route van 3 kilometer langs prachtige lichtinstallaties uitgestippeld. Dit was allemaal zo mooi dat ik mijn ogen uitkeek en mijn pijnlijke voeten bijna vergat.

Funicular dos Guindas

Porto is een stad waar bijna geen rechte weg te vinden is. Alles gaat of omhoog of omlaag. Funest voor je beenspieren en een recept voor spierpijn. Gelukkig bestaat de Funicular dos Guindas, Een kabeltram dat oorspronkelijk is aangelegd om goederen, met name Port, te vervoeren. Inmiddels wordt de tram alleen gebruikt om mensen van Batalha naar de kade van Ribeira te vervoeren en andersom. Voor ons een uitkomst. Van de gedachten dat ik na een dag lopen ook nog honderden traptreden moest trotseren kreeg ik spontaan buikpijn. Met de kabelbaan daal je vanaf Batalha af naar de kade van Ribeira. Wij vonden het vooral andersom erg fijn. De reis met de kabeltram duurt slecht drie minuten en voorkomt dat je de rest van de dag niet meer kunt lopen. 

Wil jij meer lezen over deze prachtige stad? Houd Justliveblog dan goed in de gaten!