Het zal niemand ontgaan zijn: de inflatie is momenteel sky high. Producten worden duurder en ik leg geregeld producten terug omdat ik mijn boodschappen anders niet kan betalen. Doordat ik momenteel minder en anders eet, is het een uitdaging om aan mijn dagelijkse behoefte groente, fruit en vezels te komen. Gelukkig is daar een goede oplossing voor. Je leest het in deze blog.

500 gram groente per dag

Aan het begin van het jaar heb ik van mijn diëtist het advies gekregen om niet 200, maar 500 gram groente per dag te eten. Een heel mooi streven, maar 3,5 kilo groenvoer per week is in de huidige economie bijna onbetaalbaar. Ik voel me er echter wel een stuk beter door, waardoor ik op zoek ben gegaan naar alternatieven. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om beter voor je lichaam te zorgen? Mijn vriezer ligt inmiddels vol met kilozakken diepvries broccoli, doperwten en bloemkool rijst (een stuk goedkoper dan verse groenten), maar dat maakt de keuze wel een stuk beperkter. Nu moet ik zeggen dat mijn liefde voor groenten sowieso wat beperkt is, dus het eten van voldoende groenvoer blijft ook met lage prijzen een flinke uitdaging. Gelukkig kwam ik tijdens een van mijn online zoektochten green juice tegen. Met een green juice per dag krijg je al 24 verschillende soorten groenten en fruit per dag binnen. Hiermee is al een derde van je dagelijkse vitaminebehoefte gecoverd en dat allemaal zonder de hele dag op een stronk broccoli te moeten kauwen.

Voordelen van green juice

Nu ik, naast dat ik chronisch op dieet ben ook fanatiek sport, is het met mijn EDS extra belangrijk om goed voor mijn lichaam te zorgen. Mijn lichaam werkt harder, krijgt minder binnen en is daardoor ook sneller moe of gevoeliger voor blessures. Met een klein schepje green juice door je shake, sapje of smoothie krijg je de volgende waslijst aan groenten en fruit binnen: baobabvrucht, paprika, broccoli, spirulina, spinazie, boerenkool, kool, gember, groene thee, framboos, banaan, kiwi, mango, pruim, limoen, veenbes, ananas, sinaasappel, grapefruit, kers, citroen, abrikoos, quinoa, zonnebloem en lijnzaad. Zelf had ik nog nooit van spirulina gehoord en besloot dit op te zoeken. Google vertelde mij dat dit een zoutwater alg is die onder de blauwgroene algen valt. Niet meteen iets wat ik bij mijn bal gehakt en aardappelen zou eten. Toch blijkt dit spiraalvormige algje vol te zitten met eiwitten, mineralen en vitamines en zorgt het voor meer energie bij vermoeidheid.


Ik kon me niet voorstellen dat ik een drankje met o.a. boerenkool en broccoli naar binnen kon krijgen zonder mijn neus dicht te knijpen, maar ik was aangenaam verrast. Het toegevoegde fruit zorgt dat de smaak best lekker is en het niet zo’n uitgesproken groente smaak heeft. Ideaal voor deze moeilijke eter!