Er is één ding waar iedere chronische zieke mee te maken krijgt. Één ding waar we geen van allen onderuit komen. En waar we eigenlijk wel helemaal klaar mee zijn. Een gruwelijk irritant onderdeel van het chronisch ziek zijn. En dan zou je denken, wat? De pijn, het falen van je lichaam, de grenzen van wat je kan? Ja, allemaal irritant. Maar wat ik het irritantste vind is het eeuwige goede advies van iedereen.

Er gaat geen week voorbij of iemand vermeld mij voor advies in een facebook bericht met de allernieuwste oplossing van Fibromyalgie. Of een nieuw onderzoek waar de beste resultaten zijn. Of voedingssupplementen die de oplossing bieden tegen al mijn klachten. En natuurlijk niet te vergeten het beste voedingsschema. Want hoewel ik eindelijk een voedingspatroon heb waarin ik meer nieuwe dingen eet én niet meer vier van de vijf dagen hoef over te geven zijn er velen om mij heen die de beste tips geven.

Goed bedoeld advies natuurlijk!

Het zal allemaal wel goed bedoeld zijn, maar als het tip drieduizendzes is over vitamine B12 tekort terwijl ik me daar al meerdere keren op heb laten testen, dan ben ik het soms best wel zat. Ik heb het een keer omgedraaid. Een familielid had haar arm in het verband vanwege een zware kneuzing. Een familielid die mij overlaad met tips laat ik dat er even bij zeggen. Toen vroeg ik of ze het wonderpotje van Oriflame al eens had gebruikt, want dat schijnt geweldig te zijn. Of misschien wat meer melk drinken dat is ook goed voor je botten. Ik geloof dat het wel binnen is gekomen want daarna geen doorgestuurd artikel meer gezien.

Ik hou zelf de ontwikkelingen rondom fibromyalgie in de gaten door de website van het reumafonds in de gaten te houden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ditzelfde fonds mij wel een informatief mailtje stuurt als er echt een baanbrekend onderzoek is, aangezien ik hun nieuwsbrieven ontvang. En verder: stuur mij grappige filmpjes van slapende katten die van de bank vallen. Spam mij met tiktokjes met ontblote mannenlichaam, maar alsjeblieft hou alle goedbedoelde tips gewoon lekker voor jezelf.

Volg mij op tiktok: @manuelagaatwandelen