Duitsers graven kuilen op het strand. Russen herken je aan de all-you-can-eat resorts waar ze iedere dag acht borden met eten opscheppen en overal maar een kwart van opeten. Maar hoe herken je nu Nederlanders op vakantie?

Handdoekje leggen niemand zeggen

Vaak is er een timelapse van de dagelijkse ligbeddenrace bij diversen vakantieoorden. Je ziet in twee minuten wat zich daar ’s ochtends tussen 08:00 en 09:00 afspeelt. Mensen arriveren ruim op tijd, want om 09:00 breekt totale chaos en anarchie uit wanneer de ligbedden vrijgegeven worden. Binnen 5 minuten zijn ze allemaal “bezet” met een handdoek, maar is er geen ziel meer te bekennen. Vervolgens is het zwembad een afgestorven stilleven tot een uurtje of 11:00. Iedereen is terug naar bed, ontbijten, boodschappen doen, of whatever. Sommigen gaan zelfs een hele dag naar het strand om ’s middags om 16:00 nog even een duik in het zwembad te nemen. Dat, dames en heren, is een van de dingen hoe men de Nederlander op vakantie herkent.

ANBW-Stelletjes

We kennen er vast allemaal wel een. Een paar wat hun kleding op elkaar aanpast. “We laten zien dat we bij elkaar horen” motto. Vaak dezelfde fietskleding of de bekende driekwartbroek met zakken waar wij Nederlanders toch wel om bekend staan. Liefst met sokken en sandalen. Die praktische kleding ziet er vaak natuurlijk niet uit, maar dat kan de gemiddelde Nederlander simpelweg niets schelen. Andere nationaliteiten bewonderen Nederlanders wel eens om het gemak waarmee ze zichzelf durven te zijn. We trekken aan wat we makkelijk vinden zitten, ook al is dat soms erg bloot. Daar zijn andere landen nog wel eens jaloers op, dat we zijn zoals we zijn, dat we de Sint Pieter binnenlopen met minirok en ontblote schouders.

Wat de boer niet kent…

Aan de ene kant willen we als Nederlanders op vakantie zijn, weg van thuis, maar willen we ook dingen meenemen van thuis om ons thuis te voelen. Want alle veranderingen in onze omgeving met nieuwe indrukken wil nog niet zeggen dat de gemiddelde Nederlander aan de lokale gerechten gaan. We willen best een “baguette” in de ochtend gaan halen maar dat besmeren we dan wel t liefst met boter en hagelslag en de pot pindakaas mag hierbij ook niet ontbreken.

Hoe herken je dan Nederlanders aan hun uiterlijk?

Ik beken, ik leg niet mijn handdoek alvast klaar om zo een beste plek te reserveren aan het zwembad. Tevens heb ik geen sokken en sandalen en heb ik nog nooit eten van thuis meegenomen op vakantie want ik ben van mening dat je alles lokaal moet proeven en soms zit dat mee en soms zit dat tegen…Toch word ik op vakantie altijd aangesproken door marktkooplui of mensen op straat: “You’re from Holland?“. Ik dacht altijd dat ik met mijn lange blonde haar en mijn lengte voor een Zweedse door kon gaan maar ik vrees dat mijn Hollandse heupen en kuiten de boel verraden….