Op Facebook kwam er een berichtje voorbij waarin stond dat door de hittegolf kraamverzorgsters over 9 maanden wel een weekje op vakantie konden. Grappig bericht, maar is dat wel zo. Want werken die zonnestralen stiekem niet heel erg op onze hormonen? Ooit hoorde ik de opmerking. “Dan leg ik er wel een handdoekje tussen tegen het plakken”. Natuurlijk van een man, maar wel behoorlijk waar.

Ik denk aan de zomer van 2003. Het was warm. Ik was vlak daarvoor gestopt met anticonceptie en zat bij mijn vriendin in de tuin. Beweerde haar dat ik met deze warmte niet zwanger zou worden maar 9 maanden later werd mijn zoon geboren. De hitte werkte blijkbaar niet negatief op het hebben van seks. Dat handdoekje voor het plakken hebben we trouwens ook niet gebruikt.

Seratonine

En het blijkt dat dat niet alleen bij ons zo werkt. Meerdere keren hebben wij in de zomer meegekregen door openstaande deuren en ramen dat mensen niet stoppen met seks door de warmte. Je leest wel eens over stelletjes die betrapt worden op het strand. In een italiaans onderzoek is te lezen dat we door de zon meer seratonine aanmaken en dat vergroot de behoefte aan seks.

Als chronisch zieke kan het ook zo zijn dat de zon een positieve invloed heet op je lichaam. Kou, wind en regen kunnen zorgen voor meer klachten bij bijvoorbeeld reumatische aandoeningen en als die factoren weg zijn kan je je ineens wat beter voelen. Minder pijn is meer gelukshormoon. Meer gelukshormoon is meer behoefte aan seks. En dan nog de aanmaak van hormonen. Alleen maar positief.

Wat natuurlijk ook een factor is, is het feit dat we minder kleding aanhebben. Minder kleding is meer bloot en dat doet ook wat met ons. Een man in pak is leuker om te zien dan een man in een michelinmannetjepak. En een leuke man inclusief zongebruind lijf in een tshirtje is ook altijd fijn om te zien. Hetzelfde geld voor de dames. Een zomerjurkje doet het altijd goed.

Zwoele zomeravonden

In de oorsprong ging de mens slapen bij het ondergaan van de zon en werden we wakker door het opkomen van de zon. In de winter is dat vroeg en gaan we vaak ook wat eerder naar bed. Nou zijn er genoeg romantische, of puur seksuele avonden in de winter. Maar door het zwoele weer en de langere nachten op het balkon of in de tuin onder het genot van een drankje zijn we gemiddeld wat sneller in de mood.

In vakanties zijn we natuurlijk ook meer ontspannen, het niets moet alles mag gevoel. Al telt dat natuurlijk niet zo makkelijk als je met 2 kindjes drie weken in een tent of caravan slaapt. Die muurtjes zijn wat dunner dan in je veilige huis. En ook kindjes hebben de neiging wat minder vast te slapen door de warmte.

De komende weken zijn er weer veel mensen op vakantie. In eigenland of over de grenzen. Ik wens jullie allemaal een heerlijke zomer. En als het nou echt te warm is kan je er altijd nog een handdoekje tussen leggen voor het plakken. Enjoy!