Tijdens een van mijn vele ziekenhuisopnames lag ik op de kamer met Jasper, ook beter bekend als de muzikant: Shook! Jasper vertelt in dit interview meer over zijn muziek, en hoe zijn gevecht met zijn alvleesklier zijn muziek geïnspireerd heeft.

Wie is Shook? En hoe ben je op de naam Shook gekomen?

Ik ben Jasper en ik maak muziek onder de naam Shook. Toen ik net begon met muziek maken werkte ik met verschillende aliases omdat ik nog heel erg bezig was met experimenteren met het vinden van mijn identiteit. De naam “Shook” is tot stand gekomen om mijn meer persoonlijke nummers uit te brengen. En sindsdien is het eigenlijk gebleven zo.

Sinds wanneer heb je een passie voor muziek?

Mijn eerste herinnering van muziek is in het huis waar ik ben opgegroeid. In het weekend speelde mijn vader altijd ‘s ochtends pianostukken van George Gershwin, A.C Jobim en Debussy. Mijn moeder had een liefde voor jaren 70 muziek, en mijn broer had altijd op zijn kamer Prince en Michael Jackson aan staan. Ik denk dat ik dat altijd wel meeneem in de muziek die ik maak.  

Heel veel muzikanten brengen alleen nog op cd uit, waarom is het voor jou zo belangrijk om ook vinyl platen uit te brengen?

Ik vond het altijd leuk om muziek op vinyl vast te houden. Ik kan me goed herinneren dat ik door de platencollectie van mijn ouders heen ging. Dat gevoel vind ik speciaal, om een plaat uit de hoes te halen en de liner notes te lezen terwijl de muziek gespeeld wordt op de platenspeler. Er is iets tijdloos aan vinyl wat ik heel erg leuk vind.

muzikant
Shook

Hoe kom je op de ideeën voor je muziek?

Sinds jongs af aan betekent muziek veel voor mij. Het is heel erg verbonden met mijn leven. Ik haal inspiratie uit herinneringen en dromen, maar ik kan ook heel erg geïnspireerd raken door hoog gras dat sierlijk beweegt door de wind. Ik ben opgegroeid met de muziek en media uit de jaren 80. Ik denk dat ik veel muziek maak geïnspireerd door die tijd. Ik krijg ook veel inspiratie van Japanse anime films en visuele kunst als Magritte, Monet, Dali, Escher etc.  

Jij maakt voor je muziek ook veel visueel werk, hoe belangrijk is dit voor jou en waarom?

De visuele presentatie van muziek vind ik erg belangrijk, omdat het de muziek extra kan versterken. Het verhaal van mijn muziek komt nog meer naar boven door het visueel te bekrachtigen. De artwork, video’s, logo’s, eigenlijk alles wat met de muziek te maken heeft vind ik erg belangrijk. Het is onderdeel van de boodschap die ik wil overbrengen als artiest.

Je bent ernstig ziek geworden, je kreeg ernstige alvleesklier problemen. Hoe was dit voor jou?

Begin 2017 werd ik heel erg ziek. Je verwacht niet dat je zo ernstig ziek kan worden. Je bent jong en je voelt je goed en dan word je ineens ziek. Dat was wel een schok. 7 maanden lang lag ik in het ziekenhuis. Dat was echt een lange tijd. Ik viel 20 kilo af, moest opnieuw leren lopen, heb twee keer op het IC gelegen door interne bloedingen, tientallen ingrepen… Het was echt een zware tijd. Maar ook wel een mooie tijd, want ik heb zoveel geleerd. Het heeft mij voorgoed veranderd, en heeft me een nieuwe kijk gegeven op het leven. Ik waardeer het leven dat ik heb nu veel meer. Voordat ik zo ernstig ziek was werden deze waarden vaak vertroebeld door andere onbelangrijke dingen. Dat heb ik nu niet meer.

Heeft het jou ook geïnspireerd?

Zeker..! Mijn album “Bicycle Ride” is erg geïnspireerd door de positieve momenten in het leven. Toen ik ziek was had ik het heel erg zwaar, maar ik ervaarde ook heel veel geluk, blijdschap en waardering voor de simpele dingen in het leven. Toen ik gezond genoeg was om naar huis te mogen van het ziekenhuis, ben ik achter mijn piano gaan zitten en nam ik bijna elke dag wel iets op. De muziek bracht mij toen terug naar de positieve herinneringen van mijn tijd toen ik ziek was. Bijvoorbeeld het gevoel dat ik weer voor het eerst naar buiten mocht. Dat moment was best wel bijzonder voor mij. Ik weet nog goed hoe het was om voor het eerst de zon, regen en de wind te voelen. Ik probeerde me vast te houden aan dit gevoel en het in muziek uit te drukken.

Ook was ik geïnspireerd door alle geluiden die ik om mij heen hoorde toen ik maanden in mijn bed lag in het ziekenhuis: de piepjes van ziekenhuisapparatuur, bloeddrukmeters, hart monitoren etc… Je hoorde het de hele dag door. Ik kon er niet aan ontsnappen. Aan het begin was dit best intimiderend, maar langzaamaan wende ik eraan en kreeg ik het idee om een nummer te maken met dat soort geluiden. Ik bedacht dan in mijn hoofd om met synthesizers heel veel van die piepjes op een melodieuze wijze op te nemen en ze over elkaar heen te laten dansen, als een soort elektronische fuga. Dit concept heb ik uiteindelijk in het nummer ‘Between Spaces’ uitgewerkt. I

Hoe is de relatie met jouw vriendin Juliet sinds dat je ziek bent geworden?

Toen ik zo ernstig ziek was had ik twee interne bloedingen. Ik ben nog nooit zo dichtbij de dood geweest en gelukkig heb ik dat overleefd. Als je zoiets meemaakt dan verandert er wel iets in je. Ik kan me nog goed herinneren toen ik wakker werd op het IC (beide keren), en dat ik Juliet zag. Dat was bijzonder, dat gevoel om te weten dat je niet alleen bent. Er was veel angst in mij op dat moment, maar ook blijdschap omdat ik wist dat ik niet alleen was. Het is belangrijk dat niemand alleen is op dat soort momenten en ik had geluk dat ik zoveel support kreeg van mijn familie en vrienden. Juliet bezocht mij zo vaak dat ze op een gegeven moment een trouwe gast in het ziekenhuis was geworden. Ze was zo bekend bij de doktoren dat ze zelfs bij sommige ingrepen van mij aanwezig mocht zijn. Dat vond ik wel zo fijn. Ik denk dat het een stuk moeilijker geweest zou zijn als Juliet er niet bij was om me door alles heen te helpen. Ze regelde alles zo goed. Ze heeft geen moment getwijfeld om me te supporten. Dat vergeet je nooit en ik ben haar voor altijd dankbaar daarvoor.

Jij en Juliet hebben samen een prachtig nummer opgenomen en zijn beide in de videoclip te zien, hoe is dit proces voor jullie geweest?

Tijdens mijn revalidatie was muziek maken een vorm van zelftherapie. Omdat Juliet zo betrokken was vanaf het begin vloeide dit op een natuurlijke wijze door naar het creatieve process van het maken van “Bicycle Ride”. Ik voelde dat Juliet de stem was in de nummers “Love Trip”, “I Will Be There” en “Close Your Eyes”. We hebben alles opgenomen in onze woonkamer, en samen teksten geschreven voor de muziek. Toen het album klaar was hadden we besloten dat ‘I Will Be There’ de tweede single moest worden met een video.

We bedachten een concept samen voor de video en besloten het allemaal zelf te doen. Terwijl ik mij verdiepte in de technische kant van het maken van video’s was Juliet nachten lang concepten aan het uitwerken en de storyboards aan het schetsen. We begonnen dagen in te plannen wanneer we het videomateriaal zouden schieten op uitgekozen locaties in Nederland. Het was toen lente en we hadden veel scènes geschoten bij het kersenbloesempark in Amstelveen en kleine tuintjes en parkjes rond Den Haag en Rijswijk. We zaten echt in ons eigen droomwereldje en raakten geïnspireerd door gewoon rond te rijden langs parken en bossen. Vaak zag ik dan een mooie boom en dan moesten we stoppen om daar footage te filmen. We stonden op een gegeven moment zelfs in een achtertuin van iemand in Den Haag omdat ik de boom zo mooi vond.

We hadden dus veel scènes buiten opgenomen, maar een groot deel van de video was ook binnen opgenomen in onze woonkamer die langzamerhand aan het veranderen was in een filmstudio. We gingen samen naar camerawinkels om grote achtergronddoeken te kopen en camera apparatuur. Ook gingen we naar onze bekende bloemenzaak in onze straat en kwamen thuis met zorgvuldig uitgekozen bloemen die we als decor en objecten wilde gebruiken voor sommige scenes. Gelukkig hoefden we niet alles zelf te doen en kregen we ook hulp van onze vrienden. Het was een leuk leer process, en we hopelijk komen er nog meer videos!

Shook – I Will Be There

Daarnaast heeft Shook onlangs een nieuw nummer en videoclip uitgebracht voor zijn liefdadigheidsproject. Jasper heeft namelijk geld ingezameld voor Support Casper, Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. De stichting van Casper van Eijck, een van de beste chirurgen van Nederland op alvleesklier gebied. Aanstaande donderdag zal de opbrengst van “Survivors” door Jasper aan de foundation worden overhandigd.

Shook – Survivors

Volg Shook op de volgende kanalen:

website
Facebook
Instagram
Spotify
Youtube